Logotips d'organismes oficials

Els carrers de Saragossa, un clam contra els grans projectes energètics

Veïns arribats de diferents comarques d'Aragó es manifesten per la capital autonòmica en defensa d'un desplegament coherent i sostenible de les renovables

Els veïns i els eslògans del Matarranya van estar molt presents a la manifestació celebrada a Saragossa. | Foto: NDM

Emulant la multitudinària manifestació del passat 13 de març de 2022, veïns procedents de diferents comarques d’Aragó van marxar diumenge pels carrers de Saragossa en contra dels grans projectes d’energia verda i la política energètica que impulsen govern central i autonòmic. Centenars de veïns es van manifestar pels carrers de la capital aragonesa, on es van escoltar diferents eslògans que defensen un desplegament coherent i sostenible de les energies renovables. Amb el lema ‘Renovables Sí, pero NO así. Renovables sin especulación’, centenars de ciutadans de tot arreu, molts d’ells procedents del Matarranya, es van manifestar de manera festiva, reclamant una política energètica de forma distribuïda i escapant dels grans projectes energètics, que al seu entendre fomenten l’especulació econòmica i impacten negativament en el món rural i la preservació dels seus paisatges.

Javier Oquendo, que és portaveu de la ‘Plataforma 13 de marzo’, va concretar que si fa un any es van omplir els carrers de Saragossa qüestionant este model energètic, «un any després les coses encara estan pitjor», perquè molts d’eixos projectes que poden hipotecar de per vida el paisatge continuen avançant, alguns d’ells amb la DIA (Declaració d’Impacte Ambiental) favorable. Pels carrers de Saragossa van marxar plataformes, associacions i veïns de diferents racons d’Aragó però units per una lluita comú, com és la política energètica que «han acceptat» els dirigents aragonesos. Un camí que, segons van denunciar des de la plataforma convocant de la manifestació, ha suposat un allau de projectes que estan arribant a Aragó, i que s’explique pel factor vent, però també per la permissivitat del govern autonòmic, el despoblament de territoris com Terol i pel baix cost que supose instal·lar-los aquí.

A Saragossa van aparèixer moltes pancartes del Matarranya. De fet, des del territori es va organitzar un autobús que pràcticament es va omplir i pels carrers de la capital van marxar veïns de diferents pobles, com ara de Calaceit, Ràfels, La Freixneda, Valljunquera, Queretes, Vall-de-roures, la Torre del Compte, La Portellada o la Vall. Des de l’associació Gent del Matarranya, un dels seus portaveus, Juanjo Pérez, va explicar que «tornem molt contents perquè esperàvem una bona resposta per part de la gent del Matarranya, i no van fallar a la cita. Pràcticament vam omplir un autobús, molta gent va anar en el seu cotxe particular, i vam tindre una bona representació de la nostra comarca a la manifestació». Assistir a la protesta no va ser fàcil, perquè l’acció va coincidir en hores i dia amb la Marató de Saragossa. Però tot i això, la manifestació es va poder desplegar sense problemes i sense incidents.

Pérez va explicar que «esta última manifestació ha anat molt encarada en el concepte de l’especulació. Recentment han anat apareixent documents, dades i xifres que ens diuen que tots estos grans projectes que tenim damunt de la taula van encarats a enriquir les grans empreses, i que de transició energètica n’hi ha més bé poca». Pel que fa als ànims del moviment, des de ‘Gent del Matarranya’ van defensar que «estem forts. El missatge ha anat entrant entre la ciutadania i a la nostra comarca s’ha fet una gran faena. Molt poca gent pot arribar a pensar que els projectes energètics poden ser una oportunitat per al territori». La manifestació va reunir veïns de moltes comarques turolenques, així com de territoris on els projectes energètics podrien tindre un impacte important, com La Fueva, els Monegres o la Ribagorça. També hi van assistir polítics de CHA, Teruel Existe, IU i Podemos.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans