Logotips d'organismes oficials

Teruel Existe denunciarà el Ministeri per incomplir la llei en els projectes eòlics del Matarranya

El BOE va publicar divendres la declaració d'impacte ambiental favorable de sis dels set parcs esmentats, però sense tindre l'informe de la Generalitat de Catalunya, que és de compliment obligat

Dels set projectes energètics previstos per Forestalia a les nostres comarques, sis d'ells tenen la DIA favorable. Foto: NDM

La reacció a la Declaració d’Impacte Ambiental (DIA) favorable de sis dels set projectes energètics prevists per Forestalia al Matarranya, el Mesquí i el Baix Matarranya no s’ha fet esperar, i el moviment ciutadà Teruel Existe ha comunicat que estan preparant una denúncia per delicte ambiental en base a la presència a la zona de quatre espècies d’avifauna en perill d’extinció. Entre altres coses, al·leguen que hi ha vuit aerogeneradors el fust dels quals se situe a escassos 200 metros de l’àmbit d’aplicació del Pla de Recuperació de l’àliga cuabarrada. Al mateix temps, indiquen que les línies d’evacuació ocupen zones d’especial protecció per als moixons (ZEPA) dins de la Red Natura 2000 i els aerogeneradors se situen a tan sols un quilòmetre d’estes zones de protecció especial per la seua avifauna.

Des de Teruel Existe entenen que en la tramitació del projecte no hi ha hagut estudis d’impacte acumulatiu i sinèrgic, «i ni tan sols s’ha tingut en compte l’impacte conjunt amb els parcs eòlics de Capital Energy amb què coincideixen en algunes posicions». Paral·lelament, i atenent el que recull el Butlletí Oficial, el promotor hauria hagut de repetir pràcticament tot l’estudi d’impacte ambiental, ja que segons es diu, «el 18 d’octubre de 2022 es fa tràmit d’audiència prèvia a la inadmissió del expedient al promotor per no reunir l’estudi d’impacte ambiental de qualitat suficient». Al mateix temps, denuncien que este nou estudi d’impacte ambiental, així com totes les modificacions que es plantegen sobre les línies d’evacuació, «no han estat mai exposades a informació pública i no s’han donat a conèixer al públic ni als ajuntaments afectats».

A més, Teruel Existe explique que la declaració d’impacte ambiental s’ha emès «molt de pressa», ja que encara no es dispose de l’Informe favorable de la Direcció General de Polítiques Ambientals de Catalunya, que forçosament hauria de ser positiva perquè es pogués emetre DIA favorable i, durant la tramitació de tot l’expedient sempre s’hi ha pronunciat en contra. Recorden també que més de la meitat dels ajuntaments consultats han assenyalat incompatibilitats del projecte amb les normes urbanístiques. Així mateix, des de Teruel Existe assenyalen que el projecte preveu ubicar aerogeneradors a tan sols 300 metros de diverses granges, afectant la seua viabilitat per les consegüents molèsties als animals i als treballadors. Es tracte d’un projecte, així com el de Capital Energy, que ha estat rebutjat majoritàriament per tota la població de les comarques del Matarranya i del Baix Aragó, arribant-se a presentar més de 2.700 al·legacions només per a este projecte.

El moviment ciutadà Teruel Existe lamente que hagin estat desateses totes estes al·legacions i les queixes de molts ajuntaments, així com de tot el sector turístic i hostaler, i en els pròxims dies presentarà denúncia per un possible delicte mediambiental a la Fiscalia «davant esta nova invasió eòlica que tindrà una important afecció socioeconòmica a les dos comarques». Transmeten de forma rotunda que «farem tot el possible per a defensar estes comarques d’una transformació que destrosse el seu futur, recolzant els ajuntaments, la societat i els sectors econòmics afectats», i avisen que també començaran a elaborar els recursos d’alçada quan previsiblement es publique l’autorització administrativa prèvia d’estos projectes.

R. LOMBARTE / REDACCIÓ
Mitjans