Logotips d'organismes oficials

Catalunya tombe per tercera vegada els informes de Forestalia per aixecar la MAT Valmuel-Begues

Esta autopista d'evacuació energètica és clau per al futur dels parcs eòlics contemplats al Matarranya, i on la companyia ha rebut la DIA favorable a sis dels seus set projectes

El despoblat del Mas del Llaurador s'ha convertit en tot un símbol contra la massificació eòlica. Foto: NDM

El departament d’Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya ha tombat, per tercera vegada consecutiva, els informes que ha presentat Forestalia de cara a la construcció de la futura línia de Molt Alta Tensió (MAT) que enllaçaria el Baix Aragó i Barcelona. Parlem d’una infraestructura que uniria Valmuel i Begues, i que és clau per a evacuar l’energia que la companyia té previst generar als diferents parcs eòlics que té plantejats a l’Aragó, entre ells els sis projectes que afecten el Matarranya i que fa escassos dies van obtindre la Declaració d’Impacte Ambiental (DIA) favorable del Ministeri de Transició Ecològica. En esta ocasió, des de la Generalitat remarquen que l’avaluació d’impacte ambiental de la MAT està condicionada a l’informe de biodiversitat, i la seua avaluació no podrà ser favorable fins que els promotors del projecte en qüestió no aporten més informació.

De fet, segons informava per a l’agencia ACN el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural de la Generalitat, Marc Vilahur, Forestalia dispose d’un temps màxim de sis mesos (des de maig) per a aportar tota la informació que li demane el departament d’Acció Climàtica. En este sentit, Vilahur va concretar que «queden tres mesos mesos i mig per a poder resoldre esta qüestió, que en altres casos ens ha dut anys de gestions, negociacions i debats sobre la presència d’espècies amenaçades» i altres qüestions. La MAT contemplada entre Valmuel i Begues és un projecte que vol crear l’empresa Forestalia per al seu ús exclusiu, la qual tindrà una distància aproximada de 182 quilòmetres, dels quals 42 van pel Baix Aragó i el Baix Matarranya, i els altres per Catalunya.

El projecte en qüestió, de la mateixa manera que la línia de Molt Alta Tensió que Forestalia també té prevista des del Maestrat a Almassora, està generant un important malestar a les comarques de frontera. Pel que fa a la MAT entre Valmuel i Begues, i que es traduiria en una autopista energètica de gran envergadura, Vilahur el va definir com un projecte «extremadament complex» que afectarà «centenars de quilòmetres, espais naturals protegits, zones de nidificació i de poblacions d’espècies amenaçades, tant de flora com de fauna». Al mateix temps, el director general va catalogar la MAT com un episodi de «deslleialtat institucional», perquè Transició Ecològica va emetre el document d’impacte ambiental condicionat a l’informe de biodiversitat de la Generalitat de Catalunya.

R. LOMBARTE / AGÈNCIES
Mitjans