Logotips d'organismes oficials

Embou done el salt cap als panys intel·ligents

Cada vegada hi ha més cases rurals i apartaments que aposten per la recepció desatesa. El desplegament de la fibra òptica de 100 megues, una realitat al Matarranya

Cada vegada hi ha més cases rurals i apartaments que aposten per la recepció desatesa. El desplegament de la fibra òptica de 100 megues, una realitat al Matarranya

La domòtica i l’internet de les coses estan cada vegada més presents en el nostre dia a dia. I en el món del turisme, un sector que té un important impacte al Matarranya, cada dia és més habitual la instal·lació de panys intel·ligents. Una major comoditat per al propietari, però també per a l’inquilí, el qual, i a través d’un codi que obté en el seu dispositiu mòbil, pot entrar a la casa rural o a l’apartament que haurà llogat per a disfrutar de les vacances sense haver de fer el checking previ a una hora concreta. Des de fa un temps, Puyo Área Tecnológica ofereix este servei de panys intel·ligents als seus clients, tant per a negocis turístics com per a particulars. De fet, Embou és el distribuïdor oficial de l’empresa Onity a l’Aragó, una companyia que va ser fundada l’any 1941 i que s’ha especialitzat en sistemes d’accés electrònic i panys intel·ligents.

Des de Puyo Área Tecnológica, Sergio Puyo va destacar que «la nostra empresa intentem buscar solucions a tots els reptes que ens plantege el dia a dia, diversificant més treballs. Ara som distribuïdors oficials de Onity, una firma de panys encarats a hotels i cases rurals» que el que busque és fer la vida més fàcil als negocis turístics, però també als milers de visitants que al llarg de l’any volen descobrir el Matarranya. La forma de funcionar és molt senzilla. Amb la recepció d’un codi al nostre mòbil, i gràcies a les pantalles tàctils i el bluetooth, estos sistemes ens obren la porta quan aproximem el nostre dispositiu al pany electrònic. D’esta manera, l’inquilí no necessite claus per a entrar al seu apartament com tampoc és necessari que propietari i inquilí hagen de concertar una hora per a fer la recepció. «És el que es coneix com a recepció desatesa», va concretar Puyo.

Sersuco i Multiserveis
Embou, empresa líder en accés a internet a Aragó, no ha parat de créixer durant els últims anys, i en estos moments té fins a 50 convenis diferents firmats amb empreses i entitats per a que els usuaris tinguen un bon servei de fibra òptica al seu negoci o a casa. De fet, Sergio Puyo va concretar que «recentment hem firmat una sèrie de convenis amb el Grupo Arcoiris que beneficie a tots els socis de Sersuco». D’esta manera, i si et dones d’alta en alguna línia d’Embou, «tindràs un bono de 50 euros per a gastar a la tenda». A través de la Cambra de Comerç s’ha firmat un conveni paregut, i que en esta ocasió va lligada als Multiserveis Rurals, que en el cas del Matarranya trobem, per exemple, a Fórnols. «Si eres resident d’un municipi que té multiservicio, i si et dones d’alta en algun dels nostres serveis, també tindràs bonos de regal per a comprar allí».

De fet, en estos moments Embou assegure 100 gigues reals a pràcticament tot el Matarranya. La companyia es va encarregar de fer el desplegament de fibra òptica a tota la província, i fa dos anys «esta comarca va ser el nostre projecte pilot, on pensem que la fibra està funcionant bastant bé». Sí que és cert que «hem patit algunes problemàtiques associades a les línies de transmissió», va apuntar Sergio Puyo, algunes d’elles en estat una mica precari. Un manteniment «que no ens correspon a natres, perquè natres lloguem les línies», i que entenen que entre tots (agents públics i particulars) hauríem de fer pressió per a resoldre. Puyo va afegir també que «el temps ens ha demostrat que el desplegament de fibra òptica era necessari», perquè cada vegada hi ha més persones i segons residents que poden treballar des de casa. De fet, la fibra és vital per a l’assentament de nous pobladors.

Els segons residents
I és que el que fa uns anys pareixia una quimera, ara és una realitat. El teletreball es pot practicar des del Matarranya, i molts fills d’esta comarca han tornat als seus pobles d’origen gràcies a l’evolució que han patit les telecomunicacions. Inclús són molts els segons residents del Matarranya que poden allargar les seues estades a la nostra comarca gràcies a les millores que aporte la fibra òptica. De fet, des d’Embou inclús han creat un producte estrella dirigit als segons residents. De cara a la consolidació d’internet, en estos moments Puyo Área Tecnológica també treballe en portar 100 megues a algunes aules del Matarranya que no tenien fibra òptica. És el cas de La Portellada o Beseit. Per la seua part, el Govern d’Aragó també va anunciar ara fa uns mesos noves millores en les telecomunicacions, portant la fibra òptica als polígons industrials.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans