Logotips d'organismes oficials

Clamor per les basses laterals del Matarranya, Algars i Tastavins en l’homenatge a José María Puyol

El territori reclame la construcció de les basses de la Vall de la Figuera, Pla de Serrats i els Comellars, infraestructures que porten més de 15 anys en stand-by

El monument a José María Puyol s'ha instal·lat a la Vall Comuna, una de les basses laterals de la conca del Matarranya. Foto: NDM

El passat dijous 26 d’octubre, Maella va retre homenatge a la figura de José María Puyol, il·lustre veí del Baix Matarranya i un gran defensor de les basses laterals dels rius Matarranya, Tastavins i Algars. De fet, l’acte d’homenatge, que va comptar amb la presència de bastants veïns de la nostra comarca, especialment de Massalió, va servir per a reivindicar diferents infraestructures hidràuliques pendents a la nostra conca, entre elles la Vall de la Figuera, al riu Matarranya, Pla de Serrats, al riu Algars, o la bassa dels Comellars, al riu dels Prats, afluent del Tastavins.

Un acte d’homenatge que va comptar amb la presència del conseller de Turisme i de Medi Ambient del Govern d’Aragó, Manuel Blasco, així com de Rafael Romeo, cap d’explotació de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, a més de Víctor Viñuales i José Luis Pérez. L’acte d’homenatge es va viure a la bassa lateral de la Vall Comuna, rebatejada amb el nom de José María Puyol, on es va descobrir el monòlit que recorde el treball d’este il·lustre maellà. El monument, obra del també maellà Joaquín Hernández, va ser destapat per Pilar Claramunt, vídua de José María Puyol, i les seues dos filles.

Conegut com un home de consens, Puyol va ser una persona molt estimada i respectada, i que va tindre un paper destacat en les negociacions del que es coneix com el Dictamen sobre el Riu Matarranya, publicat l’any 2005, així com pel Contracte de Riu Matarranya. Després de la construcció de la Trapa i la Vall Comuna, l’any 2008 la CHE va adjudicar la redacció dels projectes per crear la Vall de Beltran i la Vall de la Figuera. Ara bé. Tot el consens que existeix al territori, les basses laterals del territori ja fa 15 anys que estan en stand-by.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans