Logotips d'organismes oficials

La Via Verda arribarà al Delta de l’Ebre gràcies a una inversió de 6,3 milions d’euros

La infraestructura ciclista, que actualment connecte el Matarranya i Tortosa, s'allargarà de Roquetes a La Ràpita. El projecte es traduirà en 27,3 quilòmetres més de Via Verda

La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, coneixent el projecte de Via Verda entre Roquetes i La Ràpita. Foto: NDM

La Via Verda de la Vall de Zafan arribarà al Delta de l’Ebre gràcies a una inversió de 6,3 milions d’euros. Un projecte que serà possible gràcies als fons Next Generation procedents d’Europa, i que es traduiran en 27,3 quilòmetres més de infraestructura ciclista. L’actual Via Verda, que enllace La Puebla de Híjar i Tortosa a través del Matarranya, conste de pràcticament 140 quilòmetres, i gràcies a esta nova actuació connectarà l’interior de la nostra província amb el Parc Natural del Delta. El passat 26 d’octubre, la mateixa Via Verda a l’alçada de Roquetes va albergar l’acte de presentació d’esta nova actuació, i que començarà en qüestió de setmanes. Una inversió que suposarà la unió del Parc Natural dels Ports amb el Delta, i que esperen que sigue un revulsiu més per a una Via Verda que cada vegada atrau major número d’amants de la bicicleta i la natura. La creació d’este nou tram naix en paral·lel a les inversions previstes a l’estació rural d’interior de Queretes, amb la creació d’un Centro BTT, així com a l’adequació del tram de Via Verda comprès entre Valldesgorfa i Alcanyís, i que començarà també en unes setmanes.

L’adequació d’este tram de 27,3 quilòmetres, i que es farà en un traçat de la Vall de Zafan que no va funcionar mai com a via de tren, està liderat per la Diputació Provincial de Tarragona, en col·laboració amb els ajuntaments de Roquetes, Tortosa, Amposta i La Ràpita. Precisament, la presidenta de la institució provincial, Noemí Llauradó, va recalcar que «és un projecte llargament reivindicat que contribuirà a la competitivitat d’esta infraestructura i comportarà molts beneficis per als municipis». I no sol «per als veïns que hi viuen, sinó també per a aquells que ens visiten». Llauradó va afegir que «parlem d’un projecte que ens agrade molt, perquè és un projecte que sume», i va recordar que les obres seran executades per Tragsa, amb la previsió de tindre el nou tram de Via Verda obert per a l’abril de 2025. Des de la Diputació de Tarragona van considerar que obres com esta tenen «un impacte múltiple», i molt especialment de cara a la consolidació turística i la mobilitat sostenible, recordant que el Delta de l’Ebre està dins del top 100 de les destinacions sostenibles del planeta.

Paral·lelament, la diputada delegada d’Infraestructura del Territori, Iris Castell, va parlar sobre les particularitats de les obres, recordant que «en esta primera fase es faran actuacions importants per la millora de l’accessibilitat i l’eliminació de barreres físiques». Castell va apuntar que «el traçat del projecte seguirà l’antiga Vall de Zafan que havia d’anar més enllà de La Ràpita», i que tot i ser construïda, «mai va acabar funcionant a partir de Tortosa». A l’alçada d’Amposta, el recorregut de la via s’abandonarà i anirà annex al riu Ebre per incrementar l’atractiu turístic, i de cara a La Ràpita anirà al costat del canal marítim Carles III. Pel que fa a les característiques d’este nou traçat de Via Verda, constarà de 3,5 metros d’amplada i tindrà un acabat superficial amb tractament de reg asfàltic similar a la superfície que tenim al Baix Ebre. La creació d’estos nous 27,3 quilòmetres de Via Verda no seran l’única inversió que tindrem a la Vall de Zafan en els pròxims mesos. De fet, en cosa de setmanes començarà també l’actuació al traçat operatiu entre Valldesgorfa i Alcanyís, i que tindrà una inversió de 1,6 milions d’euros i una duració de 18 mesos.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans