Logotips d'organismes oficials

Aragó actualitzarà el seu Pla Energètic gràcies a una moció defensada per Teruel Existe

A les Corts, el diputat Tomás Guitarte també ha demanat l'ordenació en el desplegament de renovables i més espenta per a l'autoconsum

Tomás Guitarte, portaveu i líder de 'Aragón Teruel Existe' a les Corts. Foto: NDM

Les Corts d’Aragó han aprovat per unanimitat una moció que ha defensat Aragón Teruel Existe, i que reclame una actualització del Pla Energètic d’Aragó. Esta moció inste el Govern d’Aragó a aprovar un pla de transició energètica i canvi climàtic a l’autonomia per al període 2024-2030, així com una directriu per a l’ordenació territorial del desplegament de les energies renovables i una major implicació per l’autoconsum i les comunitats energètiques, especialment en el món rural.

El portaveu de Aragón Teruel Existe a les Corts, Tomás Guitarte, va subratllar la urgència de comptar amb un nou pla, ja que el Pla Energètic 2013-2020 ja fa tres anys que està caducat i inclús abans es trobava obsolet per posteriors regulacions. La moció també demane l’aprovació d’una directriu especial per a l’ordenació territorial del desplegament de les energies renovables a Aragó. A través d’esta moció, el grup Existe sol·licite a l’executiu aragonès que impulse l’autoconsum i les comunitats energètiques, i que s’apliquen mesures específiques per adaptar la transició energètica al medi rural i per avançar en la cohesió territorial i lluitar contra la despoblació.

En este sentit, Guitarte va recordar que «mentre l’Estat estava fent subhastes per a la instal·lació de renovables, el Govern d’Aragó no va adoptar les mesures necessàries per ordenar els efectes d’estes subhastes al seu territori i no va escoltar a tots aquells que demanaven l’aplicació de les ferramentes d’ordenació del territori i de protecció del paisatge». Guitarte també va considerar que «ens juguem el paisatge, un bé comú, treballat a Aragó, que per a moltes comarques és el seu model de vida. Ens juguem la biodiversitat. Ens juguem el futur de molts pobles i comarques. Ens juguem la seguretat jurídica del desplegament i de les inversions. No podem demorar més esta responsabilitat ni tampoc allargar més el termini sense normativa», va sentenciar el diputat.

REDACCIÓ
Mitjans