Les obres al túnel de Beseit s’allargaran durant la setmana que ve
La Diputació de Terol saneja i assegura el túnel de Beseit després de l'ensulsida de setembre
La Diputació de Terol porta des de dilluns passat, 18 de desembre, treballant en tasques de sanejament i seguretat al túnel de Beseit, el qual va patir un despreniment el diumenge 3 de setembre d’este any. Estes tasques s’estan dividint en dos blocs diferenciats. El diputat de Vies i Obres, Francisco Narro, ha explicat el detall de les obres en una visita que ha fet esta matí a la zona, acompanyat per tècnics i el mateix alcalde de Beseit, Juan Enrique Celma.
D’una banda, els operaris de l’empresa Solutioma S.L., empresa adjudicatària del contracte per un valor de 30.016,57 euros IVA inclòs, estan fent un sanejament de la superfície. Estos treballs comprenen un tractament complet de tota la superfície frontal del túnel, desbrossant, talant la vegetació existent i eliminant aquelles roques que estan a punt de desprendre’s, així com aquelles que ja s’han després. “Primer s’ha fet una neteja de tota la roca” i ara “es farà una subjecció col·locant una malla” ha dit el diputat, “per evitar que si hi ha despreniments” afecten la circulació.
Previ a l’inici dels treballs, es va senyalitzar la zona i s’estan realitzant talls del trànsit durant la jornada laboral intensiva, de 8 a 16 hores, quedant obert la resta del dia. La circulació estarà restringida demà divendres, i de dimarts a dijous de la setmana que ve, quan s’espera que s’acaben els treballs. Mentrestant, s’establix un itinerari alternatiu per la pista forestal que partix de l’A-1414 de Vall-de-roures a Fondespatla, i que discorre al costat de l’embassament de Pena, que segons ha explicat Narro s’intentarà millorar per facilitar la circulació. Amb relació a les peticions de millora d’este pas alternatiu, l’alcalde de la localitat va informar que han mantingut converses amb el president de la Diputació per tal trobar a una solució i comptar amb una via en millor estat de la que tenim ara, en cas de tindre una emergència similar l’actual”. Actualment, este camí és estret, hi ha una part sense asfaltar i el ferm està en mal estat. Pel que fa a l’actuació que s’està duent a terme, Celma va assegurar que “era necessària, perquè ningú s’havia adonat de l’estat en què es trobava la roca”.
La segona part del treball serà la col·locació d’una malla de triple torsió del tipus 8×10-16 amb un diàmetre de filferro de 2,70 mm, a tota la superfície del talús. La malla serà ancorada en coronació mitjançant ancoratges de diàmetre de 20 mm amb una longitud de 0,8 metres, separats tres metres entre si. Per estos ancoratges s’estendrà un cable d’acer galvanitzat de sis cordons amb càrrega de trencament 1.770 newtons per mil·límetre quadrat. Atesa la inestabilitat del talús a tota la seua superfície, es planteja col·locar un reforç horitzontal i vertical de cable d’acer galvanitzat. L’objectiu d’este sistema és assegurar la subjecció de grans blocs de pedra sustentats en materials fins.
El despreniment de setembre
Cal recordar que el diumenge 3 de setembre el Servei de Vies i Obres de la Diputació de Terol va rebre avís per part del 112 de l’existència d’este gran despreniment al túnel de la carretera TE-V-3350 que dóna accés a Beseit. Immediatament, es van mobilitzar els tècnics de guàrdia a la zona, on van comprovar que no s’havien produït danys personals i que part del despreniment era a la carretera. El volum de roques despreses era de grans dimensions amb una roca de més de trenta metres cúbics, dos intermèdies que estaven pràcticament dins del túnel i pedres més petites sobre la calçada.
Ràpidament, es van establir rutes alternatives des de i cap a Beseit que van quedar perfectament senyalitzades i es va decidir avisar empreses properes a la zona per a una actuació d’urgència. Concretament, es porta una giratòria amb cullera i martell trencador que es té disponible a Alcanyís, una pala carregadora i un camió 6×6 de la veïna localitat de Vall-de-roures. Els treballs de desenrunament es van començar per picar part de la roca major en zona d’abric, atès que es temia que la vibració pogués causar més despreniments sobre la zona de treballs.
Comprovat que la zona estava consolidada, es va procedir a atacar la resta de roques per intentar obrir pas per un dels laterals de la carretera (el més proper al riu). Cap a les 20.30 hores d’aquell mateix dia, es va aconseguir deixar obert un pas d’uns tres metres d’amplada perquè pogués ser utilitzat pels serveis d’emergència.
El dilluns dia 4 de setembre, es va continuar amb els treballs de destrossa i càrrega de les restes. Pels volts de les 17 hores es van finalitzar, deixant la carretera lliure d’obstacles.