Logotips d'organismes oficials

Liciten la conservació i el manteniment de les nacionals del Matarranya i el Baix Aragó

El contracte ha eixit per un valor d'uns 16 milions d'euros, afectant a la conservació i manteniment de 155 quilòmetres entre la N-232, la N-420 i la N-211

A les Ventes de Valldesgorfa es troben la N-232 i la N-420, les dos nacionals que vertebren el Matarranya. Foto: R. L.

El BOE (Butlletí Oficial de l’Estat) ha publicat l’anunci de licitació de la conservació i el manteniment de les carreteres de titularitat nacional corresponents al sector Teruel 4, i que són les que discorren pel Matarranya i pel Baix Aragó. L’anunci de contractació va eixir publicat el passat 22 de desembre per un preu de pràcticament 16 milions d’euros, i el temps per a presentar ofertes es tancarà el pròxim 9 de febrer. La duració del contracte és per a 3 anys, però prorrogable a dos anys més i tindrà una segona pròrroga addicional de 9 mesos més. El sector sobre el qual s’ha d’actuar inclou diferents trams de les vies N-211, N-232 i N-420, les dos últimes vertebrant el Matarranya. Dins del contracte, el Ministeri especifique que va destinat al manteniment i la conservació de 155 quilòmetres de carreteres, incloent-hi requeriments per a promoure l’eficiència energètica i la reducció d’emissions.

De fet, el Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible incorpore objectius de mitigació i compensació de la petjada de carboni en els plecs de licitació, de manera que les empreses hauran d’incloure en les seues ofertes el càlcul de la petjada que generaran durant l’execució del contracte en cada tram de carretera. A la vegada, les empreses candidates al manteniment de les carreteres s’han de comprometre en presentar un pla de descarbonització en els sis primers mesos de contracte, a través de mesures reductores i de compensació d’emissions per tindre «un balanç neutre» en carboni als cinc anys des de l’inici del contracte. La compensació es podrà fer a través dels projectes d’absorció registrats en el ‘Registro de huella de carbono, compensación y proyectos de absorción de dióxido de carbono’ que depèn del Ministeri o a través d’altres opcions.

Segons detalle l’acord del Consell de Ministres, i que fa unes setmanes es va publicar al BOE, el nou model de contractes mixtes (servei i obra) per a l’execució d’operacions de conservació i explotació de la Red de Carreteras del Estado vol oferir un servei integral de mobilitat a l’usuari, millorar l’estat de les carreteres i optimitzar els recursos públics. A través d’estos contractes, es fan treballs d’ajuda a la vialitat i conservació ordinària de les carreteres, per a permetre que la infraestructura i elements funcionals disposen de les millors condicions de circulació i seguretat possible. D’aquí que s’inclouen actuacions com ara l’agenda d’informació d’estat i programació, l’ajuda a explotació o estudis de seguretat vial i manteniment dels elements de la carretera. Des de l’any passat, també s’han incorporat mesures d’eficiència energètica i mitigació de l’impacte ecològic.

REDACCIÓ
Mitjans