Logotips d'organismes oficials

La Diputació transformarà en carretera la pista d’accés a Fórnols per la N-232

El projecte de millora de la via TE-11, que té una longitud d'uns 3,5 quilòmetres, suposarà una inversió de 3.359.000 euros

La futura TE-11, entre la N-232 i la població de Fórnols, conste d'uns 3,5 quilòmetres. Foto: NDM

La Diputació Provincial actuarà pròximament en la pista que connecte la N-232 i el municipi de Fórnols, convertint-la en carretera i creant una via d’entrada i eixida per a la població ampla i ben asfaltada. Així apareix publicat al BOP del passat 8 de març, en el qual es parle de l’aprovació inicial del projecte de millora de la carretera TE-11 de Fórnols a la carretera nacional N-232 en tota la seua extensió, d’uns 3,5 quilòmetres, aproximadament, que tindrà un pressupost d’uns 3.359.000 euros. Actualment, per arribar o eixir de Fórnols en direcció N-232 tenim dos opcions. O bé agarrar la via TE-V-3004, que enllace el poble amb la nacional a l’alçada de la bifurcació que derive a la Codonyera, o bé utilitzar esta pista, que porte a la N-232 uns 4,5 quilòmetres més al sud. La segona opció és molt més ràpida, però en estos moments té un problema: a la intersecció entre la N-232 i la pista apareix una línia contínua, de forma que si pugem d’Alcanyís no es pot agarrar la pista. De la mateixa manera, si eixim de Fórnols, no se’ns permet anar cap a Mont-roig i Morella.

Javi Vidal és alcalde de Fórnols, i va concretar que la millora d’esta via “és una gran notícia per al poble, però també per a la Portellada”. Vidal va recordar que “fa anys que anàvem darrere d’esta actuació”. Des de la N-232 “tenim dos opcions d’entrada a la vila”. Per un costat, “la carretera històrica, de tota la vida, que és molt sinuosa i estreta”. I després tenim “esta segona opció”, que és la preferida per la gent del poble i la més freqüentada. L’alcalde de la població va explicar que “fa dos anys van actuar a la pista”. Ara bé. La via té un problema destacat. I és “quan arribes a la nacional, sortint de Fórnols només pots anar en direcció a Alcanyís”. De fet, la futura TE-11 s’agarre o s’abandone a una corba d’escassa visibilitat. D’aquí que des del consistori considerarien oportú “moure” la boca d’entrada a la carretera uns metros més al sud. Vidal va fer menció a les característiques de la TE-11, que “serà més ampla, tindrà un asfaltat completament renovat i canviarà la fisonomia d’accés al poble”, perquè la nova carretera acabarà a una rotonda, per a continuació entrar a Fórnols.

Un primer tram enguany
Des de l’ajuntament de Fórnols, Javier Vidal va agrair el compromís de la Diputació, i també va tindre unes paraules per a Daniel Ferrer, el seu predecessor a l’alcaldia, perquè “va ser el gran precursor” de la millora d’esta via. La passada legislatura, Alberto Izquierdo (PAR), llavors vicepresident a la Diputació i màxim responsable a l’àrea de Carreteres, va anunciar millores en quatre vies del Matarranya. De fet, en una visita a Fórnols va avançar que al llarg del 2023 s’actuaria a la pista que enllace Fórnols i la N-232, com també a la via que connecte Ràfels i la Portellada, el pont d’accés a Lledó sobre el riu Algars, així com la carretera que discorre per la nostra província i que uneix Pena-roja i Herbers. Fa uns dies, el BOP va fer públic el projecte inicial de la futura TE-11, i segons va confirmar l’alcalde de Fórnols, “la intenció de la Diputació Provincial és iniciar les obres este mateix any”, de manera que un primer tram de la carretera s’executarà al llarg del 2024.

Aquí pots escoltar l’entrevista que li hem fet a Javier Vidal, alcalde de Fórnols:

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans