Logotips d'organismes oficials

Els 700 municipis més menuts d’Aragó podran obtindre 66.000 euros per casa rehabilitada

El Govern d'Aragó destinarà 52,5 milions els pròxims 6 anys per a impulsar l'habitatge a les poblacions inferiors als 3.000 habitants

Alejandro Nolasco i Octavio López han segut els encarregats de presentar el PLAN 700 de DGA. Foto: NDM

Ajudes d’entre 50.000 i 66.000 euros per casa rehabilitada. Esta és la quantia econòmica que rebran els 700 municipis inferiors als 3.000 habitants per a impulsar l’habitatge públic, regenerar els nuclis urbans i contribuir amb això al repte demogràfic. És la pedra de xoc per al medi rural aragonès a través d’un dels quatre programes autonòmics, batejat com a PLAN 700, que s’engloben al Plan Aragón Más Vivienda, presentat en societat pel Govern d’Aragó el 12 de març passat. Un programa dissenyat per a la rehabilitació de cases i pisos de propietat municipal o adquirits pels ajuntaments per a destinar-los al lloguer i a preu assequible, en què també tindran cabuda aquells immobles de titularitat municipal que no tinguen un caràcter residencial però que es puguen reformar amb esta finalitat, una vegada es facen els necessaris ajustaments de planejament i ordenació urbanística.

La quantia que el Govern d’Aragó destinarà a este tipus d’actuacions en els pròxims sis anys pujarà a 52,5 milions d’euros, permetrà la rehabilitació o construcció d’unes 900 cases al medi rural i serà finançada a parts iguals pel departament de Foment, Habitatge, Mobilitat i Logística i el de Territori, Despoblament i Justícia. Tal com van donar a conèixer a Belxite el vicepresident autonòmic Alejandro Nolasco i el conseller Octavio López, la quantia de l’ajuda autonòmica per habitatge construït o rehabilitat variarà en funció del número d’habitants del municipi sol·licitant i de la seua posició a l’Índex Sintètic de Desenvolupament Territorial (ISDT), que mesure el nivell de desenvolupament dels municipis. De manera que aquells municipis menys poblats i que estiguen per davall de la mitjana a l’ISDT podran optar a ajudes més grans i que, com a màxim, podrà arribar als 66.000 euros per residència.

Per a procurar un repartiment més solidari i que les ajudes arriben a un nombre més gran de beneficiaris, cada ajuntament podrà optar a un màxim de 500.000 euros per a no més de 10 cases. Els consistoris sí que podran emprendre operacions de més envergadura, però el nombre de residències subvencionables no superarà en cap cas les 10. El vicepresident primer i conseller de Territori, Despoblament i Justícia va ser l’encarregat de tancar l’acte de presentació del PLAN 700 al teatre de Belxite, argumentant la necessitat de combatre la despoblació a través de l’ampliació del parc públic d’habitatge als pobles d’Aragó, una qüestió, al seu entendre, oblidada en les dos legislatures anteriors. De fet, Nolasco va manifestar que “no es pot entendre de cap manera que amb els vuit anys de PSOE-Podemos-PAR-Chunta es construïssin 86 habitatges públics, dels quals un terç no es van acabar. Este és el bagatge de l’esquerra a la nostra comunitat d’Aragó”.

REDACCIÓ
Mitjans