Logotips d'organismes oficials

Veïns del territori reclamen a Saragossa una “ordenació real” de les energies renovables

La 'Plataforma 13M' concentre unes 2.000 persones procedents de moltes comarques aragoneses, les quals qüestionen l'actual model de desplegament eòlic i fotovoltaic

El Matarranya va estar present en la manifestació de Saragossa. Foto: NDM

‘Renovables sí, pero no así’. Els carrers de Saragossa han tornat a ser l’escenari d’una destacada protesta ciutadana en contra del model energètic actual, denunciant unes polítiques que, al seu entendre, atempten contra els nostres paisatges per la implantació de parcs energètics sense filtre i control. Veïns i moviments de diferents racons de la geografia aragonesa van ser cridats per la Plataforma 13M a una nova jornada de protesta. Centenars de persones van secundar esta mobilització, i pels carrers de la capital s’escoltaven i llegien eslògans sobre una preocupació que afecte diferents comarques, les quals reclamen una “ordenació real del territori” i una política energètica consensuada amb els municipis afectats. Entitats i plataformes procedents de la Ribagorça, els Monegres, les Cinco Villas o les comarques de Terol, entre elles el Matarranya, van traslladar també algunes de les reivindicacions en matèria energètica. També van qüestionar la Comissió d’Investigació que s’està celebrant a les Corts, considerant que “servirà de ben poc”.

Javier Oquendo és un dels portaveus de la Plataforma a favor de los Paisajes de Teruel, i va considerar que “tindre 2.000 o 2.500 persones” manifestant-se pels carrers de Saragossa, quan la immensa majoria procedien del medi rural, “pensem que és un èxit”. Oquendo va recalcar l’ambient festiu que va marcar la protesta, així com la presència de gent de comarques molt distants però amb unes preocupacions molt similars. També en va destacar “l’enorme impacte que ha tingut l’acció en els mitjans de comunicació”, i va qüestionar una vegada més “com s’està fent esta transició energètica”. Oquendo va recordar que “Aragó està desenvolupant les energies renovables sense un Pla Energètic”, el qual “està caducat des de l’any 2020”. Per tant, s’estan aprovant projectes “sense una Llei del Paisatge”, la qual “fa temps que està anunciada” i havia d’entrar en vigor en el més de març del vigent 2024. Des de la plataforma van denunciar que “lluny de democratitzar l’energia”, les renovables estan imitant els models del passat, en pro de les grans energètiques.

Silenci administratiu
Una altra de les qüestions que preocupe al moviment és el silenci administratiu al voltant d’alguns projectes energètics. El primer fa referència als recursos d’alçada que s’han presentat per diversos territoris com a resposta a les autoritzacions prèvies que han obtingut alguns parcs eòlics, però que de moment no tenen cap resposta del Ministeri. El segon fa menció al pronunciament de la Generalitat de Catalunya sobre les línies de Molt Alta Tensió que Forestàlia ha dissenyat per a transportar energia procedent d’Aragó. Tot i l’oposició inicial a la MAT que uniria Valmuel i Begués, així com la congelació de la seua tramitació, el projecte encara no ha estat desestimat. Tot apunte que les pròximes Eleccions Autonòmiques, previstes per al 12 de maig, podrien dilatar la decisió una mica més. Les plataformes i entitats que van assistir a la protesta del dia 7 es van pronunciar a favor de les renovables. Ara bé. Reclamen un model més just i democràtic i que aposte per l’autoconsum, una fórmula que és possible, però a la que se li estan posant pals a les rodes.

Entre els assistents a la protesta, l’alcalde de Calaceit i conseller comarcal per Teruel Existe, Juan Miguel Monclús, així com la regidora de la Vall i també consellera a la Comarca del Matarranya, Inma Antón. Precisament, Antón va considerar que “jo, personalment, no esperava tanta gent”, entenent que “les energies estan una mica apagades” després de tres anys de treball incessant. Però “a Saragossa van assistir moltes plataformes”. Antón va entendre que accions com la que es va celebrar eixe dia a la capital aragonesa són importants, perquè al marge “de donar a conèixer les teues reivindicacions, coneixes persones d’altres zones d’Aragó que estan igual que tu i que et donen energia per a seguir en esta lluita”. Poca assistència de veïns del territori en esta última acció, procedents principalment de Valljunquera i la Vall. A la nostra comarca, el moviment en defensa del paisatge, que ha estat liderat per Gent del Matarranya i les plataformes de la Vall i Valljunquera, va nàixer com a resposta als projectes eòlics que Capital Energy i Forestàlia volen instal·lar al territori.

Compromís de la DGA
A esta jornada de protesta inclús van aparèixer càrrecs públics del Govern d’Aragó. Entre ells, el director general de Desenvolupament Territorial, Luis Loren (Vox), que va traslladar durant la manifestació la seua col·laboració a la “Plataforma 13M per la racionalitat energètica”. De fet, el mateix director va denunciar una “massificació descontrolada d’energies renovables provocada per l’anterior executiu autonòmic”, i alhora va manifestar que l’actual govern està “a favor” de les energies renovables, però sempre dins d’un “ordre per no destrossar el paisatge”. A la vegada, Loren va defensar que DGA està treballant en l’elaboració de la Directriu d’Ordenació del Desplegament d’Energies Renovables a Aragó, així com la Llei del Paisatge, amb la finalitat de definir on es poden instal·lar els parcs eòlics i fotovoltaics, així com els punts en què es podran implantar amb restriccions. Des de les plataformes i els moviments ciutadans demanen una ordenació real dels recursos, exigint-li al vigent govern que passe de les promeses als fets.

L’entrevista amb Javier Oquendo de la Plataforma a favor de los paisajes de Teruel:

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans