Logotips d'organismes oficials

La Diputació incorpore més de 8,5 milions al pressupost una vegada coneguda la liquidació de 2023

La carpeta de conservació de carreteres, camins rurals i sondejos i captacions d'aigua seran les que es veuran més beneficiades. DPT recupere les inversions a residències de gent gran

Imatge del ple del mes de maig. Foto: NDM

La Diputació Provincial ha incorporat 8.728.878 euros al present pressupost de 2024. Així ho va aprovar la corporació durant la celebració del ple ordinari corresponent al mes de maig, i en la que es va votar la modificació pressupostària corresponent a esta quantia que s’ha obtingut una vegada liquidat el pressupost de l’exercici de 2023. L’ampliació del pressupost d’enguany es traduirà en una sèrie d’inversions, i dins de la modificació pressupostària destaquen els 2 milions d’euros que es destinaran a conservació de carreteres i els 2,35 milions dedicats a camins rurals. Des de la Diputació també van destacar una partida d’1 milió d’euros que es destinarà a treballs en sondejos i captació d’aigües, una realitat que s’ha agreujat al territori per la falta de precipitacions que acumule bona part de la geografia provincial.

Des de la Diputació també van destacar el conveni que s’ha subscrit amb la Comarca de Cuencas Mineras per a construir un heliport de Montalbán, i que es tradueix en 30.000 € procedents des de l’administració provincial. L’ampliació pressupostària també afecte la Red SSPA i el conveni de col·laboració entre Diputació i CEOE Teruel per a impulsar accions pensades per a formular i promocionar les mesures destinades a la reversió dels processos de despoblació, d’envelliment de la població i de fragilitat demogràfica i econòmica. D’aquí que este conveni es dote amb 37.500 euros. Passe una cosa pareguda amb les col·laboracions puntuals amb la Cambra de Comerç de Terol, especialment en aquelles funcions d’estudi i de relleu generacional a municipis menuts, amb una partida de 50.000 euros.

Esta incorporació de romanents de liquidació al pressupost inicial de la Diputació contemple, a la vegada, la inclusió de nous fons per als organismes dependents de la institució. D’esta manera, el Museu Provincial, que segons han detallat fonts de la Diputació té una tasca d’estudi fonamental, rebrà una partida en arqueologia destinada a la restauració del poblat a Oliete, a més de diferents programes d’exposicions temporals com les monogràfiques de Joaquín Escuder, Francisco Rallo o l’art espanyol dels 80 que trobem a Queretes. També s’incremente una nova partida de més de 100.000 euros a l’Institut d’Estudis Turolencs per a treballar a les seues línies generals. En matèria de serveis socials, les subvencions d’ajuda a la natalitat s’incrementen en 20.000 euros.

A la vegada, esta ampliació pressupostària supose la recuperació del Pla d’Inversions en residències de la tercera edat, amb 200.000 euros per executar les necessitats que tinguen les persones grans. A l’àrea de Cultura s’assegure l’ajuda a la Càtedra Unizar d’Educació i Territori de la Universitat de Saragossa, així com diversos convenis amb pel·lícules i documentals. Així mateix, l’adquisició de llibres per a les biblioteques rurals veuran ampliada la inversió amb una partida de 30.000 euros més de la prevista. Des de la Diputació Provincial també s’han anunciat actuacions des de l’àrea de turisme, i més en concret pensant en el pròxim eclipsi de sol que serà el dia 12 d’agost del 2026 i que es veurà a la província, de tal manera que es vol potenciar l’atractiu i l’impacte econòmic que pot generar.

Finalment, i dins l’àrea de Desenvolupament Territorial, enguany creixeran els multiserveis rurals i s’impulsaran cinc espais més. Entre ells apareix el Multiservei Rural que es crearà a Ràfels, municipi que es quede sense tenda en qüestió de dies per la jubilació dels seus propietaris.

R. LOMBARTE / REDACCIÓ
Mitjans