Logotips d'organismes oficials

Comencen les obres de la futura depuradora de la Portellada

El poble depurarà les aigües residuals a través d'un sistema de biodiscos. Les instal·lacions s'estan fent a la Vall del Ferro. La inversió serà de 750.000 euros i les obres s'allargaran cinc mesos

Les obres per a la nova instal·lació ja ha començat als afores de la localitat. Foto: R. Lombarte

La Portellada serà, molt probablement, el pròxim municipi del Matarranya que depurarà les seues aigües residuals. Fa escassos 10 dies van començar les obres de la futura Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) de la Portellada, unes instal·lacions que s’ubicaran a la Vall del Ferro, a escassos 500 metros de la població. Les obres les està impulsant l’empresa valenciana Aqlara, i suposaran una inversió d’uns 750.000 euros en càrrec al FITE 2022-2024. Durant la legislatura passada, el municipi va dur a terme tot el procés de redacció de projecte. Ara ha començat el procés constructiu. El sistema de depuració serà a través de biodiscos, també conegut com a procés de contactors biològics rotatius, i la intenció és tindre la depuradora finalitzada abans d’octubre del present 2024. Una vegada posada en marxa, la Portellada depurarà les seues aigües residuals, cosa que ja estan fent les poblacions més grans del Matarranya, com són Vall-de-roures, Calaceit, Beseit, Queretes, Massalió, La Freixneda i Pena-roja.

Javier Fortuño és regidor a l’ajuntament de la Portellada, i va recordar que «fa dos anys va eixir una línia de subvenció per a la redacció de projectes d’estacions depuradores». La Portellada s’hi va presentar, va obtindre la subvenció, i una vegada es va redactar el projecte es va seguir el procediment, sol·licitant una segona ajuda per la construcció de l’EDAR que també se’ls va concedir. Actualment, tal com va concretar Fortuño, «les aigües residuals arriben totes a una arqueta, on baixen per decantació, però no es depuren». El projecte contemple connectar esta arqueta amb la futura EDAR, depurant-se d’esta manera les aigües residuals. Una actuació que té una clara funció mediambiental, però que pretén resoldre també una problemàtica veïnal. I és que Fortuño va explicar que «les aigües residuals que actualment passen per esta arqueta, derivaven a una séquia que passe per diferents bancals» de particulars. En diferents trams, la séquia estava deteriorada, de forma que alguns bancals s’anegaven d’aigües residuals, cosa que «no és del gust de ningú».

Al marge de la creació d’esta estació depuradora, el projecte també contemple la renovació de l’actual col·lector, el subministre d’aigua potable per al manteniment i la neteja de les instal·lacions, així com la connexió elèctrica de l’EDAR, que funcione amb llum. De fet, Javier Fortuño va destacar que «tenim també el projecte d’Endesa per a fer el corresponent enganxe». La futura depuradora de la Portellada està ubicada a la Vall del Ferro, en una finca que va adquirir l’ajuntament. S’accedirà des de la carretera que connecte la població i la Freixneda, des del punt on actualment està també l’àrea d’emergència del ‘Porta a Porta’ i el Punto Limpio de la Portellada. Des del consistori van reconèixer que el procés de redacció de projecte i construcció de la depuradora ha segut complexos, i van agrair l’acompanyament que en tot moment han tingut de l’Institut Aragonès de l’Aigua, tant a l’hora de redactar el projecte com en l’execució de les obres. La construcció de la depuradora durarà cinc mesos i haurà d’estar aixecada abans d’octubre.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans