Logotips d'organismes oficials

Els tallers sobre les comunitats energètiques fan parada al Matarranya

Al llarg d'estes setmanes, la companyia Senda Sostenible està impartint diferents sessions per la província, on es parle d'autoritzacions o procés constitutiu, entre altres

La jornada formativa a ajuntaments s'ha celebrat este matí a Comarca del Matarranya. Foto: NDM

La sala de plens de Comarca del Matarranya ha acollit durant la jornada d’avui una sessió tècnica sobre autoconsum i comunitats energètiques. De fet, i a través de la Diputació Provincial, la companyia Senda Sostenible, especialitzada en generació, distribució i consum d’energies eficients i verdes, recorrerà al llarg dels pròxims dies les deu comarques de la província, on impulsarà diferents tallers dirigits als alcaldes, regidors, secretaris i tècnics municipals. Unes sessions que són a la vegada punt de partida de l’Oficina Provincial de l’Energia, un nou projecte que s’ha impulsat esta legislatura amb la previsió d’assessorar i ajudar els ajuntaments en tots aquells processos relacionats amb les energies renovables. De fet, i des de l’àrea d’Assistència a Municipis de la Diputació, han detectat durant els últims mesos un gran interès per part dels ajuntaments en la qüestió energètica. Per este motiu s’ha dotat d’un tècnic que coordinarà l’assessorament en esta matèria, i d’esta forma respondrà a les demandes i peticions dels municipis.

Precisament, i sobre els tallers que ja han fet parada al Matarranya, el diputat delegat d’Assistència a Municipis, Antonio Abad, va afegir que «començarem impartint uns tallers formatius al voltant de les possibilitats de l’autoconsum i comunitats energètiques», el qual també versarà sobre «autoritzacions necessàries, com constituir la comunitat energètica i com funcione». A continuació, «seguirem donant formació, de manera que els consistoris sàpiguen com han d’actuar quan tenen determinades actuacions en matèria d’energia». Abad va remarcar també que «la nostra intenció és que en els pròxims mesos s’incorpore a esta oficina un treballador amb el perfil d’enginyeria per a oferir esta assessoria a municipis». Des de la Diputació van afegir que esta Oficina Provincial de l’Energia naix amb la pretensió d’oferir diferents funcions des de l’administració, com ara fomentar plans estratègics locals o comarcals d’energies verdes, assessorar municipis, impulsar comunitats energètiques per l’autoconsum, així com promocionar l’eficiència energètica en equipaments municipals.

També busque la promoció de l’eficiència, l’estalvi energètic i l’ús i foment d’energies renovables. Des de Diputació van recalcar que agències com la que s’ha creat al nostre territori ja apareixen en altres províncies, com per exemple a Alacant, Àvila, Còrdova, Huelva o Cadis. En altres territoris, com per exemple Catalunya o Astúries, alguns consells comarcals també s’encarreguen de l’assessoria energètica, alhora que ciutats generoses, com Valladolid, Sevilla, Barcelona, València o Múrcia, tenen agències locals sobre esta matèria.

R. LOMBARTE / REDACCIÓ
Mitjans