Logotips d'organismes oficials

El micromecenatge de ‘Paisajes de Teruel’ sume més de 16.000 euros que destinarà als contenciosos

Des de la plataforma portaran via judicial el Clúster Maestrazgo, els projectes de 'Forestalia' al Matarranya i els parcs de Majalinos, al·legant irregularitats administratives

Les aportacions a la causa es poden fer a través de la plataforma de micromecenatge 'migranodearena.org'. Foto: NDM

Quan encara queden 30 dies perquè acabe la campanya de micromecenatge que ha creat la Plataforma a Favor de los Paisajes de Teruel, ja s’ha arribat als 15.000 euros que estimaven recaptar de cara a sufragar els contenciosos administratius que han presentat a la justícia per a frenar diferents projectes eòlics previstos a la nostra província. Fa exactament dos mesos, la plataforma va impulsar un crowfunding a través de migranodearena.org que podrem trobar com a ‘Contenciosos del Maestrazgo, Matarraña y otros proyectos’, buscant socis per a esta causa. I a 1 d’octubre, la iniciativa acumule 16.479 euros i un total de 274 mecenes, aportant diferents quantitats de diners que ballen dels 10 als 300 euros. Des de la plataforma es van mostrar molt contents de l’acollida que està tenint la campanya, agraint l’enorme implicació de tota la ciutadania. De fet, tal com va detallar Javier Oquendo, un dels portaveus de ‘Paisajes de Teruel’, el repte dels 15.000 euros el van superar en escasses dos setmanes. Tot i això, les donacions estan obertes i les persones interessades en col·laborar amb la campanya poden fer-ho durant el que quede d’octubre.

Precisament, i pel que fa al motiu d’este micromecenatge, Oquendo va recordar que «el vam plantejar per a tres procediments diferents». El més immediat és el que «tenim al Clúster Maestrazgo, que se’ns ha anat de pressupost perquè el jutjat ha dit que no és un únic projecte, sinó vint projectes diferents». Dins d’esta campanya apareix també el projecte que ha plantejat Forestalia al Matarranya, perquè «dels de Green Capital no n’hem sabut res més». I finalment, «hi ha uns projectes previstos a la zona d’Exulve, al monte Majalinos, on s’esperen construir fins a nou parcs eòlics diferents, així com dos línies d’evacuació». A Exulve hi ha tres empreses que pugnen per instal·lar-hi parcs eòlics. Està Forestalia, que n’ha plantejat cinc, Acciona, que n’ha projectat tres, i Endesa, que n’ha dissenyat un. Projectes que, segons denuncie ‘Paisajes de Teruel’, estan contemplats en «llocs emblemàtics». Des de la plataforma van recalcar que tots estos processos judicials superen els 15.000 euros recaptats durant la campanya, però van concretar que gràcies a diferents accions i les aportacions d’altres associacions i entitats a la causa, tenen un bon coixí per als contenciosos.

L’objectiu d’estos contenciosos no seria altre que «demostrar al jutjat que el procediment que s’ha seguit a l’hora de presentar, tramitar, avaluar o autoritzar eixos projectes ha patit irregularitats». Oquendo va posar com a exemple una petició que s’ha traslladat a la Comunitat Europea des de Galícia, i on es denuncie que alguns promotors presenten els estudis pendents de sanejar via addenda, però «després no els trauen a informació pública. I això, administrativament, és un error». També va fer menció als informes d’impacte patrimonial, que sovint no es presenten. Des de ‘Paisajes de Teruel’ van considerar que «en el projecte del Clúster Maestrazgo, en els projectes del Matarranya i en els projectes de Majalinos hi ha irregularitats administratives que no s’han avaluat de manera convenient, cosa que durem al jutjat perquè ho examine». Oquendo també va parlar de la comissió d’investigació que va impulsar el Govern d’Aragó sobre el ‘boom energètic’, entenent que «el resultat ha estat decebedor. No ha tret cap conclusió important i reitere que fa falta una ordenació del territori». L’any 2021 ja es parlava d’ordenar el territori, però en tres anys no s’ha fet res.

Aquí pots escoltar l’entrevista que li hem fet a Javier Oquendo, de Plataforma a Favor de los Paisajes de Teruel:

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans