Logotips d'organismes oficials

La Diputació augmente a més de 2 milions d’euros les inversions en camins rurals

La decisió ha estat motivada pels importants desperfectes provocats per les riuades dels passats mesos d'agost i de novembre

El diputat Rafael Samper, primer per l'esquerra, acompanyant l'alcalde d'Odon per a valorar els desperfectes ocasionats per les inclemències del temps. Foto: DPT

Les actuacions extraordinàries per a reparar els desperfectes en camins a causa de les riuades i intenses tempestes han fet que la inversió de la Diputació Provincial als camins rurals superés els 2 milions d’euros durant el passat exercici 2024. D’esta manera, la institució provincial va incrementar en 676.517,14 euros la partida econòmica prevista en esta àrea, i al llarg de tot l’exercici es va actuar en un total de 131 poblacions diferents, amb roll i anivelladora, i en 27 poblacions més es van fer treballs de desbrossament i de neteja. Estes serien les dades més destacades de l’exercici passat, les quals ha donat a conèixer el diputat delegat de Camins Rurals a la Diputació, Rafael Samper, que ha reconegut que el 2024 ha estat notablement marcat per les afeccions que es van produir a diferents municipis de la província després de les riuades registrades entre l’agost i el novembre, i que, com a resposta, la Diputació es va comprometre a resoldre per a facilitar la feina i vida diària dels veïns.

Al respecte, Rafael Samper va recalcar que «el 2024 va ser un any una mica excepcional per les tempestes i els danys ocasionats», d’aquí que «ha calgut fer un esforç extraordinari», cosa que en opinió de Samper «ha servit per a atacar i fer front a estos grans danys» als camins rurals que tenim repartits per tota la geografia provincial. El pressupost ordinari previst per al passat exercici era de 1.459.744 euros, el qual es va destinar principalment a eixa planificació anual que permet actuar per tots els municipis de la província un mínim d’una vegada cada dos anys. Els diners sobrants van anar destinats a actuacions extraordinàries, que al llarg del passat 2024, i a conseqüència de destacats fenòmens adversos, van ser bastantes. En números absoluts, tal com va detallar el diputat delegat, l’àrea de Camins Rurals va impulsar un total de 158 actuacions de conservació, de les quals 131 van ser de compactació i d’anivellament, i les 27 actuacions restants van ser labors de neteja i desbrossa.

La secció de Camins Rurals té com a funció executar els treballs de conservació, reparació i manteniment dels camins municipals no pavimentats. Parlem d’una competència que va a càrrec dels ajuntaments de la província, però davant la dificultat que molts en tenen per assumir-les, i ateses les limitades dimensions de la majoria d’ajuntaments, és la institució provincial la que preste este servei com una ajuda més als municipis. Uns treballs necessaris que s’impulsen a través de mitjans propis i també a través de mitjans contractats, sempre en cas que els mitjans disponibles no siguen suficients o adequats per a impulsar estes actuacions. Al respecte, Rafael Samper va defensar que «és un servei vital per als consistoris» perquè molts municipis tenen explotacions d’agricultura i ramaderia, els titulars dels quals necessiten uns bons accessos. El diputat va recalcar que sense este servei «no podrien fer les seues activitats». D’aquí que és una necessitat que els alcaldes traslladen a Diputació.

REDACCIÓ
Mitjans