Logotips d'organismes oficials

Cambra de Comerç analitze l’impacte que va provocar la gran caiguda de subministrament al territori

La institució ha elaborat un informe on es parle d'unes pèrdues que varien dels 5.000 als més de 100.000 € en funció de les dimensions de l'empresa

Imatge d'arxiu de l'acte que va impulsar Cambra de Comerç i els empresaris del Matarranya a SomniFabrik. Foto: NDM

La Cambra de Comerç ha elaborat un informe a partir de l’enquesta que li va traslladar al teixit empresarial de la província, per analitzar les conseqüències que ha suposat la recent apagada elèctrica que va afectar de forma generalitzada tota la península ibèrica. Des de la Cambra recalquen no sols els perjudicis econòmics i operatius patits, sinó també el compromís i la resiliència mostrada per moltes menudes empreses, que una vegada més «han demostrat ser un pilar clau» en la societat. Esta anàlisi ha comptat amb la participació d’empreses de múltiples sectors, com ara el comerç, la salut, la indústria, l’hostaleria i el turisme, l’agricultura i la ramaderia, serveis, la comunicació, això com les assegurances. Esta diversitat evidencie que l’apagada va tindre un abast transversal, afectant des de petits comerços fins a indústries de producció.

La falta de subministrament elèctric va obligar moltes empreses a cessar parcial o totalment la seua activitat, amb conseqüències com ara sistemes informàtics inoperatius, no poder cobrar a través del TPV, deteriorament de productes peribles, ruptura de maquinària i d’instal·lacions o pèrdua de jornades laborals, entre altres. Les estimacions de pèrdues van des dels 5.000 euros en empreses menudes a xifres que poden superar els 100.000 euros en el cas d’empreses industrials o de major grandària. Tot i les dificultats, moltes empreses menudes de la província, especialment de l’àmbit comercial i de serveis, van mantindre la seua activitat amb un alt grau d’implicació social, oferint ajuda i servei no sols als seus clients habituals, sinó també a altres empreses i a la ciutadania. De fet, la seua proximitat geogràfica i humana ha estat clau per a calmar la incertesa i acompanyar a la població en moments de crisi.

En paraules de la Cambra de Comerç, «la cooperació entre empreses, institucions i població permet una resposta més àgil i coordinada que en altres zones més densament poblades». Davant el risc que estos episodis es puguen repetir, les empreses han revelat a través de l’enquesta una sèrie de demandes concretes, com a subvencions per a sistemes de suport energètic (generadors, bateries, plaques solars), millora urgent de les infraestructures elèctriques de la província, canals eficaços de comunicació entre companyies elèctriques, institucions i empreses, com també protocols d’actuació ràpida en casos d’emergència. Les empreses també sol·liciten compensacions econòmiques davant la justificació de pèrdues, assistència tècnica immediata per a minimitzar els temps d’inactivitat i programes de formació preventiva en gestió energètica.

Des de la Cambra apunten que esta apagada ha estat un crit d’atenció sobre la fragilitat d’uns certs serveis essencials i el seu impacte directe en l’economia local. Al mateix temps, ha posat en valor la fortalesa d’un ecosistema empresarial menut, compromès, pròxim i essencial com és el de la nostra província. Des de la Cambra de Comerç han fet una crida a les administracions públiques i les companyies responsables perquè atenguen estes demandes i treballen amb urgència a reforçar les condicions que garanteixen l’activitat i competitivitat del teixit empresarial de la província.

REDACCIÓ
Mitjans