Logotips d'organismes oficials

Adjudicat el projecte de reparació del túnel de derivació del riu Matarranya al pantano de Pena

Les obres iniciaran el próxim any i tenen com a principal objectiu restaurar la infraestructura

Imatge de la presa del pantano de Pena. | Foto: NDM

La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre repararà el túnel de derivació del caudal des del riu Matarranya al pantano de Pena de Beseit el próxim any. La intervenció tindrà un termini d’execució de 18 mesos per a compatibilitzar les obres amb la necessària explotació de la infraestructura. Tal com va explicar Ramón Lúquez, jefe d’explotació de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, “està previst que comencem l’any que ve, ja que per temes mediambientals relacionats amb la protecció de tres espècies, en concret l’àguila perdicera, la trucha i el cangrejo que tenen processos de presa, cria i protecció, fan que fins al mes de juny no puguem començar”. Les obres s’iniciaràn al juny per a poder aprofitar també els possibles episodis d’aportació d’aigua en els mesos de tardor i hivern.

Les obres tenen com a principal objectiu restaurar la infraestructura afectada per acumulació de material, per despreniments, fissures i humitats. El projecte ja ha sigut adjudicat recentment a l’empresa Obres i Serveis Públics S.A. i amb un pressupost de 434.408 euros.

Les accions generals consistiran en sanejament, demolicions de zones afectades i la seua reconstrucció, així com treballs per aïllar i protegir els materials de l’acció de l’aigua del canal, evitant la seua degradació progressiva per la humitat. “El túnel està bé des del punt de vista estructural, és simplement un manteniment que cal fer perquè tinga una vida encara major”, va explicar Lúquez.

El motiu d’estos treballs són resultat de dos factors. D’una banda, per les inspeccions periòdiques que van detectar diversos desperfectes. I, d’altra banda, el manteniment de la infraestrucutra és important donades les escasses aportacions de la conca del riu Pena, la derivació des del riu Matarranya a l’embassament és clau per a la seua explotació. “És molt important perquè les aportacions del riu Pena no són suficients i cal complementar-les”, va assegurar el cap d’explotació.

El canal de derivació, construït en els anys 80 del segle XX té una part a cel obert d’uns 80 metres i una altra segona, que configura el túnel, de 5,5 quilòmetres. La part interna alterna parts revestides amb formigó (1,9 quilòmetres) i parts en les quals la volta està excavada en la roca.

REDACCIÓ
Mitjans