Logotips d'organismes oficials

Arenys de Lledó rescate el projecte de construcció d’una depuradora ecològica

L'ajuntament està refent una memòria valorada que presentarà a una línia d'ajudes que ha obert l'Institut Aragonès de l'Aigua (IAA).

El consistori aposta per fer una depuradora de sistema verd. | Foto: NDM

L’ajuntament d’Arenys de Lledó està valorant la creació d’una planta de depuració ecològica. Conscienciats en la conservació i en la protecció del riu Algars, des del consistori han rescatat una memòria valorada que tenien redactada des de l’any 2018 i que ara han presentat a una línia d’ajudes de l’Institut Aragonès de l’Aigua (IAA) per a la redacció de projectes. Per a crear esta planta de depuració ecològica, primer de tot és imprescindible redactar el projecte. Des del consistori valoren la importància de depurar les aigües residuals dels veïns i que van a parar al riu. Una depuració que ja es fa aigües amunt gràcies a les plantes d’Arnes, Horta i Queretes.

Xavi Cortés és alcalde d’Arenys de Lledó, i va dir que “en el seu dia vam encomanar una memòria valorada a una empresa d’enginyeria per a fer una depuradora de sistema verd”. La població “som poc més de 200 habitants, en moments puntuals doblem la població, i pensem que les instal·lacions de fitodepuració de les aigües residuals són les més addients per a un poble com el nostre”. L’any 2018 es va fer esta memòria valorada. Eixa mateixa empresa que va preparar la memòria, ara l’ha adaptada als canvis normatius vigents, i Arenys de Lledó ha acordat presentar-la a una línia d’ajudes que ha obert el Govern d’Aragó “per a la redacció de projectes de noves instal·lacions de depuració”.

Cortés va recordar que “la redacció del projecte és la fase prèvia a la construcció de l’estació depuradora”, però “entenem que si t’han fet el projecte, tens més números perquè la depuradora sigue una realitat”. En este sentit, l’alcalde d’Arenys va apuntar que “som una corporació que estem molt conscienciats en el medi ambient. El riu Algars és un riu de frescures, un riu mediterrani 100% i l’hem de cuidar una mica entre tots”. En este sentit, Xavi Cortés va recordar que Arnes i Horta de Sant Joan ja tenen la seua depuradora, com també Queretes. “Faltem Arenys, Lledó i Caseres. Si construiem esta depuradora, li faríem un gran bé al riu”.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans