Logotips d'organismes oficials

Fotografies per a dignificar el paisatge

La plataforma 'Valjunquera por los paisajes' pose en marxa un ral·li fotogràfic de caràcter solidari que busque dignificar un paisatge que està amenaçat per l'energia eòlica

La iniciativa va reunir unes 30 persones, entre professionals i amants de la fotografia. | Foto: NDM

Fotografies que posen en valor i dignifiquen els paisatges de Valljunquera. Els dies 10 i 11 de juliol, la plataforma ‘Valjunquera por los paisajes’ va impulsar el primer ral·li fotogràfic solidari per a la defensa dels paisatges. La iniciativa va reunir unes 30 persones, entre professionals i amants de la fotografia, que al llarg dels dos dies que va durar el ral·li van recórrer alguns dels punts més significatius i simbòlics del terme municipal de Valljunquera, agarrant moments molt interessants. Entre els participants hi van assistir alguns membres d’Asafona, que és l’associació aragonesa de fotògrafs de la naturalesa, així com l’estudi Reelity, que va fer un vídeo aeri de l’experiència viscuda a Valljunquera. La proposta, que des de l’organització van considerar de gran èxit, té un sentit solidari, i l’objectiu d’ell és dignificar un paisatge que la plataforma creu que està greument amenaçat pels parcs eòlics que es volen implantar en el terme municipal.

Esperanza Miravete és una de les portaveus de la plataforma, i va considerar que «al final vam tindre una trentena de persones durant els dos dies, i estem molt contents perquè la resposta va ser molt bona. Vam tindre tant a professionals de la fotografia com a veïns del poble». Els punts més significatius del terme van quedar marcats en un mapa interactiu, però l’organització també va marcar les rutes i els punts més singulars de manera física, de tal forma que els fotògrafs pogueren arribar per lliure i fer les seues instantànies. Entre els punts assignats, la Serra del Lliri, la cota més elevada del terme de Valljunquera, i el Mirablanc, que són dos punts «que tenen un passat arqueològic important, amb restes ibèriques, i que van tindre també la seua importància durant la Guerra Civil». L’organització també va preparar eixides nocturnes a dos punts singulars, com són l’antiga estació de tren i el despoblat de Mas del Llaurador.

Sobre l’acció, Miravete va recordar que «este ral·li té una funció solidària, que no és altra que la defensa del paisatge». De fet, des de la plataforma recorden que «la nostra funció, com a societat civil que som, és sensibilitzar. I una manera de valorar els nostres paisatges és a través d’iniciatives com esta: visitant paisatges, vivint-los i fent fotos». Esperanza Miravete va explicar que «quan aprecies un paisatge, no vols que ningú te’l toco», i va concretar que «si s’acaben posant els molins que s’han projectat a Valljunquera, el paisatge mai més serà igual». Des de l’organització del ral·li recorden que les fotos guanyadores se coneixeran en cosa de dies, imatges que s’utilitzaran per a futures accions. A curt temps, la plataforma està treballant també en un vídeo sobre la memòria del paisatge, entrevistant a veïns del poble, i del qual estan eixint coses molt xules. I és que «este projecte ens demostre que paisatge i sentiment estan estretament vinculats», va sentenciar Miravete.

R. LOMBARTE
Mitjans