Logotips d'organismes oficials

Les generoses pluges de setembre auguren una bona temporada per al bolet

En algunes zones dels Ports s'han acumulat més de 100 litres este mes. El Maestrat ja té operatiu el seu parc micològic

Imatge d'arxiu de la Fira del bolet de Beseit. | Foto: NDM

Les més que generoses pluges que s’han acumulat al llarg d’este mes de setembre al Matarranya auguren una bona temporada micològica al territori. De fet, ja s’han trobat alguns exemplars de rovellons en punts dels Ports de Beseit. I és que en el que portem de mes de setembre, en algunes zones del Matarranya pràcticament ha plogut cada dia, acumulant més de 100 litres de precipitació. És el cas de la Puntassa, al terme municipal de Coratxà però a tocar a Pena-roja. L’observatori de Mitxa-vila confirme que entre els dies 1 i 19 de setembre han caigut en este punt un total de 118,4 litres de precipitació. Al mateix temps, ho ha fet de manera progressiva, i acompanyat d’unes temperatures òptimes per a l’evolució dels bolets. De seguir així, el Matarranya pot trencar amb dos anys que han estat grisos per als amants de la micologia.

Més discrets, però significatius també, han estat els 83,6 litres que s’han acumulat al terme municipal de Mont-roig, un entorn òptim per al bolet. A l’observatori dels Figuerals, a la serra de Vall-de-roures, la precipitació acumulada en el que portem de setembre supera els 60 litres, pluja similar a la que s’ha acumulat en Pena, on tenim 57,4 litres de precipitació. A Valljunquera s’han acumulat en el que duem de setembre pràcticament 55 litres, mentre que a Massalió, que en una tarde van caure més de 30 litres de precipitació, portem pràcticament 70 litres de pluja en un any que ha segut excessivament sec al nord del territori. Al llarg dels pròxims dies les previsions manen noves pluges a la comarca, que sense ser intenses tornarien a anar acompanyades de temperatures baixes i ratxes de vent suau.

Parc Micològic al Maestrat
Per la seua banda, i des de la comarca del Maestrat, ja han posat a disposició de tots aquells que vulguen els passes del seu coto micològic per a esta temporada, i la qual s’espere generosa. De fet, en l’entorn de Vilafranca o Mosquerola apareixen ja exemplars de rovellons. Les persones interessades en adquirir els passes d’accés al coto micològic hauran de comprar-los a través de www.deportesmaestrazgo.es. Els passes diaris donen accés al coto per un preu de 5 euros per persona. El passe permet estar tot el dia, podent recol·lectar un màxim de 12 quilos de bolets. Al terme de Morella, concretament a Torremiró, també s’ha posat en marxa un coto per als amants del bolet.

RUBÉN LOMBARTE

Mitjans