Logotips d'organismes oficials

Valljunquera pels Paisatges i l’Olm de Sechá

"Valljunquera pels Paisatges" ha presentat un projecte d'intervenció per a substituir el tronc del vell i carismàtic om del Sechá

Es treballa per substituir el vell Olmo del Sechá Foto: NDM

El moviment veïnal “Valljunquera pels Paisatges” ha presentat al ple municipal corresponent al mes de gener, un projecte d’intervenció per a substituir el tronc del vell i carismàtic om del Sechá per un exemplar d’om resistent a la grafiosi, una malaltia fúngica que va acabar fa unes dècades amb la major part d’exemplars d’aquesta espècie en tota Europa. L’om del Sechá va ser un arbre molt volgut pels veïns del municipi, sent el punt de o celebracions festives durant dècades a Valljunquera.

Des de l’associació creuen que el projecte ‘Olmos Vius’, un programa Life+, es podria salvaguardar el vell exemplar i continuar mantenint el seu aspecte i funció socioecològica. I és que aquest programa té per objectiu salvaguardar aquestes espècies mitjançant la selecció d’exemplars resistents a la grafiosi per tota la geografia espanyola, la seua reproducció i difusió per aquells pobles, parcs o zones on aquesta espècie ha anat desapareixent.

Els exemplars que aquest programa ha aconseguit reproduir resisteixen bé a la malaltia i poden aconseguir una longevitat que de manera natural no podria ser. Per això, des del moviment veïnal es considera que són els exemplars més adequats per a substituir al vell Om del Sechá. Es creu a més que pot ser aquesta una substitució i plantació factible que donaria una nova imatge a la plaça de Valljunquera.

REDACCIÓ
Mitjans