Logotips d'organismes oficials

Veïns del Matarranya marxaran per Saragossa reclamant una transició energètica justa i sostenible

El boom eòlic i fotovoltaic que està vivint Aragó serà contestat per una protesta que recorrerà els carrers de la capital. L'organització creu en el desplegament de renovables, però considere que s'ha de fer de manera ordenada

El passat 2021, el Matarranya es va manifestar a Madrid reclamant una transició energètica sostenible i justa. Foto: NDM

Primer va ser Madrid, i ara serà Saragossa. Aliente ha convocat per a este diumenge una manifestació a la capital autonòmica, amb la qual reclame una transició energètica justa i sostenible davant la proliferació de projectes fotovoltaics i eòlics de forma desmesurada. A través d’un comunicat, l’organització explique que la protesta naix «per l’únic interès de preservar els nostres territoris de totes les afeccions que suposen estos projectes per a la salut, l’economia i l’activitat tradicional dels seus habitants, així com per a la biodiversitat, el patrimoni i el paisatge dels espais heretats dels nostres avantpassats». La manifestació eixirà a les 11.30 hores del Pignatelli i marxarà per Saragossa, acabant a Plaça Espanya. Està confirmada la presència de plataformes i moviments veïnals de pràcticament tot Aragó, entre elles les del Matarranya.

En declaracions a este mitjà, Juanjo Pérez, un dels portaveus de l’associació Gent del Matarranya, que és una de les entitats que ha liderat el moviment contrari a la instal·lació de parcs eòlics al nostre territori, va destacar que «damunt de la taula ja tenim els estudis d’impacte ambiental, hem presentat les corresponents al·legacions als projectes del Matarranya i s’està a l’espera de la decisió del Ministeri». Pérez va concretar que «portem dos anys de molta activitat», demanant «una ordenació territorial i energètica molt necessària». Des de l’associació van recordar que no s’oposen a l’energia verda, però entenen que és imprescindible una ordenació del territori i una transició energètica sostenible, perquè «a Aragó s’està generant molta energia, però tota se’n va a fora». Des del Matarranya s’ha organitzat un autobús que anirà ple, i molts veïns més aniran en cotxe. De fet, sol de Valljunquera s’ha confirmat l’assistència de més de 50 veïns.

Per la seua part, els convocants a la protesta van apuntar que es vol manifestar de forma festiva i democràtica que «el futur no és posar-nos en mans de quatre empreses, ajudades i encoratjades pel propi govern d’Aragó», com tampoc afavorir l’especulació a través de «un model basat en grans projectes, xarxes d’evacuació i distribució que impacten severament a la biodiversitat i a les activitats humanes». Paral·lelament, Aliente va afegir que «l’objectiu és deixar clar davant les autoritats i els responsables de decidir sobre els projectes actuals i futurs, que hi ha alternatives més justes, eficients i sostenibles, i que el model que es trie determinarà el futur dels territoris i de les persones que els habiten”. L’acte començarà a les 11.30 hores i espere l’arribada de moviments veïnals i plataformes procedents de tot Aragó, en la qual cridaran #renovablesSIperoNOasí

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans