Més de 10 experts parlaran sobre autoconsum i comunitats energètiques al Matarranya
Valljunquera serà la població que el pròxim dissabte aplegarà estes jornades impulsades per Empresaris del Matarranya i la plataforma 'Valjunquera por los Paisajes'
Buscar alternatives al model energètic vigent i conèixer experiències d’autoconsum i la fórmula de les cooperatives energètiques. El pròxim dissabte, Valljunquera albergarà unes jornades que han estat impulsades per l’associació d’Empresaris del Matarranya i la plataforma veïnal Valjunquera por los Paisajes. Una iniciativa que està oberta als veïns i al teixit empresarial del territori, però també als ajuntaments. La iniciativa, en la qual ha col·laborat també l’ajuntament de Valljunquera, es viurà durant tot el dia, i en ella està prevista la presència de més de 10 experts en la matèria, entre ells la professora universitària Cristina Monge, l’exconseller català Joan Herrera o l’alcaldessa de Pinell de Brai, on recentment s’ha impulsat una comunitat energètica, Eva Amposta. Les jornades, previstes al centro social de la població, s’iniciaran a les 10 del matí i s’allargaran durant pràcticament tot el dia.
Sobre la iniciativa, Rubén Esteve, de l’associació empresarial, va explicar que “estes jornades estan pensades per arribar al màxim de gent possible, tant per a veïns com per a empreses i ajuntaments”. En elles es parlarà sobre les comunitats energètiques, coneixent experiències que s’han aplicat en una realitat rural com la nostra. Esteve va apuntar que “d’entrada, a estes jornades anem tots a aprendre una mica i a conèixer la lletra menuda d’estes possibilitats”. Actualment, les instal·lacions d’autoconsum estan limitades a 500 metros, mentre que les comunitats energètiques es poden posar “a una distància màxima de 5 quilòmetres”, va remarcar Esteve. Una figura que es pot convertir en una alternativa d’autoconsum interessant. En eixe sentit, Esteve va apuntar que “les comunitats energètiques ens alliberen bastant de les restriccions que ara mateix patim en alguns municipis”, com ara a través de la figura del conjunt històric, que no fa possible instal·lar plaques solars.
Al mateix temps, i per part de l’organització, van recordar que les comunitats energètiques “són una alternativa real que tenim damunt de la taula i que la normativa fa possibles”. Rubén Esteve va considerar que el Matarranya, que “té una filosofia que està basada en la sostenibilitat, té recursos energètics que ens poden fer caminar cap a l’autoconsum”. Les comunitats energètiques es basen en un règim bastant nou, i que tenen com a línia de treball “produir energia en el lloc de producció i de destí”. Des de l’organització van recordar que “el preu de la llum cada vegada és més insostenible”, tant per a empreses com per a veïns, creant al mateix temps “una enorme disparitat entre els preus de l’energia i les pensions de la gent que no sabem com acabarà”. Rubén Esteve va entendre les cooperatives i les comunitats d’autoconsum com una solució sostenible, ètica i social a una realitat energètica incerta.
Des de l’organització d’estes jornades animen a tots els veïns, empresaris i representants d’ajuntaments i administracions públiques a assistir a les ponències previstes.