La segona ruta del ‘Porta a Porta’ supere el 60% de reciclatge als dos mesos d’estar operativa
Des del Consell Comarcal destaquen que els veïns s'estan adaptant bastant bé al nou sistema de recollida. La previsió és crear una tercera ruta de cara a finals del 2022
Han passat dos mesos des que la Comarca del Matarranya va repartir els kits de reciclatge entre els cinc nous municipis que s’han incorporat al Porta a Porta. I de moment, la resposta entre veïns i l’impacte que està tenint el sistema de reciclatge està sent satisfactori. Entre Ràfels, La Portellada, la Torre del Compte, la Vall del Tormo i Valljunquera estan reciclant ara mateix per damunt del 60% entre el cartró, l’orgànica i els envasos, números similars als que es van donar en la primera ruta del ‘Porta a Porta’. En este sentit, Rafa Martí, president de Comarca, va destacar que «encara no hem fet un balanç detallat, però esta nova ruta s’està assentant igual que la primera. Durant els primers dies és tot una mica complicat, però una vegada han passat les dos primeres setmanes de treball, la gent ho té tot més de la mà i funcione a la perfecció».
El pròxim repte serà la Setmana Santa, quan s’omplen les segones residències i els pisos turístics. Un sistema de recollida que torne als orígens. Però amb una novetat important. I és que ara els residus s’arrepleguen per fraccions i en funció del dia. Martí va recalcar que «qui està assimilant millor el sistema ‘Porta a Porta’ és la gent més gran, perquè si els hi expliques que ho han de fer com ho fèiem fa 40 anys, ho entenen a la primera». És verídic que «saber en detall què va a cada fracció ens coste a tots una mica. D’aquí que sempre aconsellem que, en cas de no saber on va una cosa cosa, millor dipositar-ho a restos i així no contaminem les fraccions del reciclatge». La previsió de comarca és anar incrementant el servei ‘Porta a Porta’ de forma progressiva per tots els pobles del Matarranya, i no descarten tindre preparada una tercera ruta de cara a finals d’any.
Primer de tot, però, s’ha de consolidar esta segona ruta i que, a poc a poc, els veïns dels cinc municipis que ara s’han incorporat al ‘Porta a Porta’ s’acaben d’adaptar a este sistema de reciclatge. Per ara, 10 dels 18 municipis del Matarranya s’han sumat al ‘Porta a Porta’, si bé queden per incorporar-se les poblacions més grans i aquelles que concentren major població durant les temporades d’estiu. La realitat és que d’aquí uns mesos la Unió Europea exigirà reciclar un 50 per cent dels residus. En este sentit, Rafa Martí va recordar que «l’any 2023 hem d’assolir el 50% en reciclatge i hauríem de tindre les rutes fetes. No ens cansem de repetir que de cara a l’any 2025 s’haurà de reciclar en origen més del 55%. I si no es recicle en origen, no computarà i se’ns sancionarà». Tot i que el Matarranya està molt per damunt en reciclatge que altres comarques aragoneses, l’horitzó del 2023 el tenim aquí.