Logotips d'organismes oficials

Teruel Existe visite el territori i reclame l’execució de les basses laterals del Matarranya

Diputats i senadors de l'agrupació d'electors també van conèixer el projecte 'Porta a Porta' i van reclamar que l'Estat impulse d'una vegada per totes les ajudes al funcionament d'empreses

El diputat Tomás Guitarte i altres representants de Teruel Existe van conèixer les instal·lacions del 'Porta a Porta'. Foto: R. Lombarte

L’agrupació d’electors Teruel Existe, acompanyats del coordinador del moviment al Matarranya, Javier Ciprés, van mantindre fa uns dies diferents trobades al territori per a parlar de diferents qüestions que afecten els seus veïns, entre elles les basses laterals dels rius Matarranya, Algars i Tastavins que en el seu dia van ser aprovades per consens de tots al Pacte de l’Aigua. De fet, Teruel Existe es va reunir a Maella amb la Junta Central de Regants, i les dos parts van entendre que la regulació actual de la conca del Matarranya és deficitària per regular els recursos hídrics globals de la conca i complaure la seua demanda, tant dels regadius com de l’aigua de boca. És per això que les dos parts consideren determinant la disposició d’una reserva hídrica en temps de sequera com a factor decisiu per assegurar el rendiment agrari, però també per a assentar població i com a recurs turístic.

En este sentit, Tomás Guitarte, diputat de Teruel Existe a Madrid, va dir que «les basses laterals és un tema molt important per al Matarranya. Fa dos anys se’ns va traslladar esta demanda, la qual hem estat negociant dins dels Pressupostos Generals de l’Estat. I el que hem vist és que, els uns pels altres, s’estan llançant responsabilitats i el projecte de les basses laterals no pren forma». Guitarte va visitar, entre altres, les poblacions de Maella i Pena-roja, com també La Freixneda, on l’any 2005 es va firmar el dictamen que marcava els plans de conca. Va conèixer les necessitats i demandes dels regants, i va entendre que «les basses laterals són una opció defensable» en els temps que corren, perquè «no parlem de pantans, sinó de derivacions laterals que són eficaces per a assegurar el regadiu» en una zona majoritàriament de secà, procés de reconversió que és una garantia de futur per al camp.

Des de Teruel Existe, Guitarte també va parlar de les ajudes al funcionament de les empreses. Una línia de subvencions pensades per al sector empresarial de Conca, Terol i Sòria «que la Unió Europea ha autoritzat, però que qui les ha d’aplicar, en este cas l’Estat, pareix que està marejant la perdiu». El diputat de Teruel Existe va concretar que «vam aconseguir que en els Pressupostos Generals de 2022 posaren una disposició addicional que obligués l’Estat a implantar-les. Se’ns diu que s’està estudiant, però pareix que no hi ha voluntat política per a aplicar estes ajudes». Guitarte va entendre les ajudes a les empreses com «una oportunitat», perquè serien la via «més fàcil i més immediata» per al desenvolupament de la nostra província i per combatre el despoblament. Des de Teruel Existe també van remarcar que «hi ha tres províncies amb una situació molt greu i cal que l’Estat es comprometi en elles».

El ‘Porta a Porta’, com a exemple
Al mateix temps, el diputat Tomás Guitarte i els senadors Joaquín Egea i Beatriz Martín es van reunir amb veïns i veïnes del Matarranya, i també van tindre l’oportunitat de conèixer ‘in situ’ les instal·lacions del Porta a Porta de Comarca. En eixe sentit, Guitarte va apuntar que «és una proposta molt recomanable, i inclús pensem que es pot estendre més enllà del Matarranya. Aquí s’està fent una gestió de la matèria orgànica molt interessant, creant el compost d’una forma purament natural». Un projecte que «encaixe perfectament en allò que es coneix com a economia circular», fent una gestió sostenible dels residus «a petita escala i generant treball als pobles a partir del reciclatge en origen». La caravana política de Teruel Existe també va visitar el serrador de Maderas Gil de Pena-roja, el qual, entre altres, fa estella a partir de la gestió forestal.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans