Logotips d'organismes oficials

ECODES impulse un taller per calcular i reduir la nostra petjada de carboni

La iniciativa, adreçada al teixit empresarial del territori, va reunir a una desena d'entitats, sobretot hotels i cases de turisme rural

La petjada de carboni i la lluita contra les emissions és un dels grans reptes que afronte Europa. Foto: NDM

El dilluns 13 de juny, Comarca del Matarranya va albergar un interessant taller relacionat amb la Petjada de Carboni i la lluita per a reduir l’impacte que l’activitat productiva té al medi ambient. El taller va estar dirigit a menudes empreses del territori i va estar impulsat per ECODES a través d’un programa que ha creat el Govern d’Aragó amb les diferents comarques. A Vall-de-roures van assistir una desena d’empresaris, especialment hotels i cases de turisme rural, que van descobrir la forma de calcular la nostra petjada de carboni, així com fórmules per a reduir l’impacte que l’activitat econòmica de la nostra entitat genere en el nostre entorn.

Alejandra Gimeno, des d’ECODES, va apuntar que a través d’estos tallers “mostrem a les empreses com poden reduir les emissions i què poden fer per a ser més sostenibles”. Gimeno va afegir que “la petjada de carboni és una ferramenta molt útil per a calcular les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle que, o bé una empresa o bé un particular, generem en un any temporal”. El primer pas se centre a calcular estes emissions. “Amb totes les factures damunt de la taula, sabrem el grau d’impacte de la nostra companyia i podrem impulsar un pla de reducció per limitar les emissions contaminants”. Una reducció del consum que es tradueix en una reducció d’impacte i, al mateix temps, en una reducció de costos.

A la vegada, i a través de la seua pàgina web, ECODES ha posat a disposició de l’usuari una ferramenta per a calcular la nostra petjada de carboni. En relació a la sensibilitat del sector, Alejandra Gimeno va recalcar que “falte molt per fer. És cert que hi ha un gran interès, però calcular el nostre impacte espante molt. Sobretot, perquè a l’hora de fer el nostre càlcul inicial necessitem totes les factures possibles”. Un treball, el de reduir la nostra petjada de carboni, que “és constant”. De fet, inclús hi ha la possibilitat de participar en campanyes de compensació quan no podem reduir més la nostra petjada de carboni. És a dir, fer aportacions en projectes que es dediquen a absorbir Co2 o que aposten per les energies verdes.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans