Logotips d'organismes oficials

Donen per controlat l’incendi forestal que es va declarar ahir als Ports de Beseit

El foc ha cremat unes 6 hectàrees de bosc a la Moleta Alta, frontera entre els termes de Vall-de-roures i Pena-roja. Des del territori, molt agraïts a la ràpida resposta dels mitjans aeris i terrestres

Un hidroavió, durant els treballs d'extinció forestal d'ahir a la Moleta Alta. Foto: R. Lombarte

L’incendi que es va declarar ahir als Ports de Beseit ja s’ha donat per controlat. En total, el foc ha cremat unes 6 hectàrees de pinar, ginebres i sabines a una cinglera coneguda com la Moleta Alta, a la frontera entre els termes de Vall-de-roures i Pena-roja. Un incendi que va fer encendre totes les alarmes, perquè parlem d’una zona molt boscosa, de difícil accés i en un dia que va estar marcat per la forta garbinada. Per sort, i gràcies a la ràpida resposta dels mitjans aeris i terrestres, l’incendi no va anar a més. Sobre les 14.20 hores d’ahir, des de la torre de vigilància de la Picossa van observar un fum procedent dels Ports, i ràpidament es va traslladar l’avís per a actuar. Els mitjans terrestres van entrar per la pista de les Roques del Masmut, al camí de Fredes, situant el punt de control al Mas de Solsides, a pràcticament una hora de cotxe des de Pena-roja.

L’incendi va agarrar molta força, i al lloc del foc es van desplaçar quadrilles forestals, autobombes, la BRIF del Prado (Conca), tres helicòpters, tres helitransportades, dos amfibis i una Foca, així com un helicòpter de coordinació. També s’hi van desplaçar els APN i la direcció d’extinció forestal. L’incendi es va declarar a la mateixa frontera entre Vall-de-roures i Pena-roja, al llindar del barranc de la Fagina, i el vent procedent de garbinada el va moure per tota la Moleta Alta, cremant una línia d’arbres de més de 500 metros de sud a nord. El foc va quedar parapetat a la mola, i tot i que al final de la tarde es respirava cert optimisme, per la nit van reviscolar les flames. En estos moments, les quadrilles terrestres encara estan a la zona afectada, encara que el foc es done per controlat. Tot apunte a que la descàrrega elèctrica de dilluns és la causant de l’incendi. Fa uns dies ja es va declarar un foc similar a Coratxà.

Ricardo Blanch és l’alcalde de Pena-roja, i va explicar que «l’incendi està controlat. Els mitjos terrestres continuen a la zona per si de cas, però la cosa està tranquil·la». Al mateix temps, l’alcalde de la població va apuntar que «l’incendi es va declarar a una zona molt complicada, i quan van arribar els mitjos l’incendi estava bastant avançat. Però gràcies a tot el desplegament, la cosa no ha anat a més». De fet, des de l’ajuntament van recordar que «l’incendi ha afectat una zona de difícil accés, de molt cingle, a una certa distància dels nuclis habitats», i «per això hem de mirar on s’encerte, on fallem i què necessitem». En este sentit, Ricardo Blanch va recordar que «necessitem accessos més ràpids, unes pistes més amples, ben arreglades, i sobretot recursos». Per a controlar l’incendi va ser vital el treball dels mitjans aeris, que omplien aigua, entre altres, a la bassa del Mas de la Cova o a Pena, pròximes al foc.

Al mateix temps, des de l’ajuntament de Pena-roja van voler agrair el treball de totes les persones que han participat en este desplegament, perquè la ràpida resposta dels equips d’extinció forestal ha segut determinant per evitar mals majors. Ricardo Blanch va parlar també de la importància de tindre tots els recursos preparats per al que pugue passar. «Les basses d’extinció forestal són essencials. La proximitat de la bassa del Mas de la Costa i del Salt van ser vitals en l’incendi del Matadero. I la del Mas de la Cova i l’ús de Pena per a les hidroavions ho han segut per al d’ahir». L’alcalde de Pena-roja va felicitar una vegada més a totes les persones que han intervingut en el foc, i va recordar també el treball que el tècnic de Medi Ambient de Comarca fa perquè les basses d’extinció estiguen en perfecte estat. Les quadrilles terrestres van haver de desplegar més de 1.000 metros de manguera per arribar a les flames.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans