Logotips d'organismes oficials

Cremen unes 12 hectàrees de sembrat al terme municipal de Mont-roig

L'incendi s'ha declarat passades les 6 de la tarde. L'intens fum negre ha fet encendre totes les alarmes, en un foc que ha quedat parapetat al barranc del riu Escorça

Els equips aeris d'extinció, treballant en el foc que s'ha declarat esta tarde a Mont-roig. Foto: R. Lombarte

Tercer avís en escassos cinc dies al Matarranya. Dilluns va ser a Coratxà damunt del cingle de Sant Jaume com a conseqüència de la tronada elèctrica d’aquella jornada. Dimecres va ser a la Moleta Alta, al terme de Vall-de-roures, en una zona de pinar de difícil accés. I avui ha segut al terme de Mont-roig, en una zona de sembradura acabada de segar. Unes 12 hectàrees de sembrat han cremat esta tarde en un incendi que s’ha declarat passades les 6 de la tarde a la zona del riu Escorça. Un foc que s’ha originat tocant a la A-1414, que és la carretera que connecte Mont-roig amb Vall-de-roures, a l’altura de les granges de l’Escolà. Les flames cremaven en bastanta força i un intens fum negre s’ha començat a veure des de diferents racons de la zona del Tastavins, cosa que ha fet encendre totes les alarmes.

L’incendi ha guanyat molta força, i en escassos trenta minuts havien arrasat més de 10 hectàrees de sembrat, uns bancals que precisament avui s’estaven segant. La garbinada que ha bufat esta tarde ha mogut les flames en direcció sud-nord, anant cap a la vall del riu Escorça de manera molt ràpida. Una de les grans preocupacions ha segut que el foc saltés el riu, perquè a l’altre costat de la vall trobem diferents granges i masos, entre ells els masos de Justo i la Gavarnera, el mas de Torrero i el mas de Blanc o el mas de Serradet. Per sort, les flames no han saltat el riu i els equips d’extinció forestal han pogut estabilitzar i controlar el foc a la cara sud de la vall. El foc tampoc ha afectat la granja de l’Escolà. Tot i això, les flames han cremat unes 12 hectàrees de sembrat en un incendi que s’ha donat per controlat passades les vuit de la tarde.

Al lloc dels fets s’han desplaçat diferents mitjans aeris i terrestres, i també han estat treballant diferents tractors, que s’han encarregat d’apartar la palla dels rostolls als bancals de la cara nord de la vall. Hi han treballat dos helicòpters, dos autobombes i dos quadrilles terrestres, i també s’han desplaçat camions de bombers, agents de la Guàrdia Civil, APN i Protecció Civil. Este estiu està sent especialment sensible al territori pel que fa a incendis forestals. En escasses dos setmanes s’han patit quatre focs al Matarranya. El més significatiu es va viure el passat 15 de juny, quan a la Punta de la Foia, al terme de Vall-de-roures, van cremar més de 25 hectàrees de pinar en un incendi molt pròxim a la ‘Ciudad de la Carne’. Esta setmana també hem tingut un foc als Ports de Beseit, que per sort es va quedar en 6 hectàrees cremades a la frontera entre Vall-de-roures i Pena-roja.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans