Logotips d'organismes oficials

Un xicotet bosc a la biblioteca

Durant la setmana cultural es fa fer una exposició i una xerrada sobre estos arbres en miniatura

Francisco Hinojosa va explicar com cultivar bonsais. | Foto: NDM

La biblioteca de Vall-de-roures ha tingut uns convidats molt especials. Un total de 15 bonsais de la col·lecció de Francisco Hinojosa van viatjar des de Terol per a participar en una exposició en el marc de la setmana cultural de la localitat. Hinojosa també va aprofitar l’estada per a impartir una conferència informal sobre este art d’origen japonès.

Va ser una xarrada molt participativa on els assistents van poder consultar els seus dubtes sobre les cures dels bonsais. “Tothom coneix els bonsais, però en el fons és un art molt desconegut. Creuen que és una pràctica molt complexa, però amb les quatre rutines que cal seguir amb ells tothom en pot tindre un a casa”, afirmava Hinojosa.

Durant les quasi dos hores de xarrada va comentar espècies, estils i va donar els consells bàsics per a iniciar-se. Per a finalitzar va fer una demostració pràctica amb un arbre, modelant, dissenyant i tallant les branques que no servien.

L’objectiu final dels bonsais és aconseguir un arbre en test que semble que està a la muntanya. Una afició que requerix paciència, enginy i conèixer les tècniques. I perseverança, perquè com ell mateix explica, “vaig comprar el primer i se’m va morir, vaig comprar el segon i se’m va morir i com a bon aragonès, em vaig dir: això ha d’eixir cap avant. I vaig anar fent cursos i assessorant-me”. I ho va aconseguir perquè ara compta amb uns 100 exemplars.

A Vall-de-roures es va poder gaudir d’una xicoteta part de la seua col·lecció, que va incloure savines, acer palmatum o auró japonès, un bosc de faigs i diferents espècies de pins. Un autèntic xicotet bosc en miniatura.

MARTA JIMÉNEZ
Mitjans