Logotips d'organismes oficials

Els més de 200 litros que han caigut al Port provoquen talls de carreteres, solsides i importants desperfectes

Els Bombers han hagut de rescatar dos persones que han quedat atrapades dins del seu cotxe a Massalió

El riu Matarranya al pas per Vall-de-roures. | Foto: I. Aparicio

Solsides als camins i pistes, despreniments de roques, carreteres tallades, problemes en el subministre de llum i en els senyals de mòbil i televisió, i inclús el rescat de dos persones a Massalió a mans dels Bombers. El temporal d’aigua ha arribat amb molta intensitat a la nostra comarca, amb una crescuda significativa dels rius Tastavins, Matarranya i Algars i els seus corresponents afluents. Els més de 200 litros de precipitació que han caigut a dalt al Port en escasses 16 hores han tingut els seus efectes. Els més immediats, les crescudes dels rius, que en alguns punts inclús s’han acabat desbordant. És el que ha passat amb el riu Algars a l’alçada d’Arenys de Lledó, que ha obligat a tallar la carretera que connecte la població amb Horta de Sant Joan perquè l’aigua sobrepassava el pont. A la Vall del Tormo, les fortes tronades s’han traduït en problemes en el subministre elèctric i de telefonia. De fet, el municipi estava sense llum des de les 11 del matí.

L’episodi més delicat s’ha produït a Massalió. I és que dos persones s’han vist sorpreses pel temporal i s’han quedat atrapades dins del seu cotxe a l’alçada de les escoles, on va a morir la Vall d’Alcanyís. Les dos persones en qüestió han pogut eixir del cotxe, que havia quedat davall l’aigua, i s’han agarrat d’un senyal. Les dotacions de Bombers han rescatat les persones, que han segut traslladades a la cooperativa amb indicis d’hipotèrmia. També s’han donat problemes en les comunicacions viàries, en especial per arribar a Ràfels. La carretera que baixe de la N-232 ha patit importants despreniments, i a estes hores s’estava treballant també en la pista que connecte la població i Fontdespatla perquè havien saltat moltes pedres a la via. A Valljunquera també han eixit les valls amb molta força, igual que el riu dels Prats a Pena-roja, pràcticament desbordat, on s’ha acordat tallar el camí que porte a Pena i a Beseit per la força de l’aigua.

La previsió és que el temporal amolle en els pròximes hores, si bé caldrà valorar tota la malesa que ha fet, tant en infraestructures municipals com en bancals, camins rurals i propietats de particulars. I és que el Matarranya s’ha vist sorprès per un temporal que ahir ja va descarregar amb molta virulència al litoral català i de Castelló. Pel que fa als observatoris oficials que tenim pel nostre territori, destacar que en les últimes 24 hores han arribat a caure més de 200 litros de precipitació en els observatoris de Mitxa-vila i Arnes, i s’han superat els 100 litros d’aigua en altres punts com Maella, Figuerals, Morella o Castellfort. Pel que fa a meteomassalio.com, l’estació ubicada al nord comarcal, destacar que han caigut més de 100 litros d’aigua durant les últimes 24 hores. Alguns observatoris no oficials repartits per diferents pobles del Matarranya marquen més de 200 litros d’aigua a Beseit, més de 150 a Vall-de-roures i Calaceit i més de 140 litros a Pena-roja.

R. LOMBARTE
Mitjans