Logotips d'organismes oficials

Massalió demanarà la zona catastròfica davant dels desperfectes provocats per les riuades

La zona nord del Matarranya ha segut la més castigada pel temporal, sobretot per la destrossa de camins i de camps de cultiu. L'aigua baixe molt tèrbola pel riu, generant problemes d'aigua de boca

Les riuades han castigat de manera rellevant el nord del Matarranya. | Foto: MBB

Si fa uns mesos va ser la pedregada, ara ha segut el temporal d’aigua. Massalió demanarà, per segona vegada en poc temps, la declaració de zona catastròfica. Les riuades han castigat de manera rellevant el nord del Matarranya, especialment els termes municipals de Massalió, Calaceit, Lledó, la Vall del Tormo i Queretes. Els més de 250 litros de precipitació que van caure en escasses 18 hores al Port han tingut el seu impacte en el territori, sobretot generant importants afeccions en camins rurals i bancals de cultiu, però també a l’hora d’assegurar el subministre d’aigua de boca en aquelles poblacions que tenen les captacions tocant a riu. Preocupe també l’estat de la Via Verda, que de moment no s’ha revisat, però on episodis d’esta magnitud se solen traduir en importants desperfectes, despreniments i solsides de murs.

Rafa Martí és alcalde de Massalió, i no va amagar el seu ressentiment davant d’una temporada molt negra per a la població. «És difícil d’explicar, però som un poble que acumule una desgràcia darrere d’una altra en escassos tres anys». Ara ha segut esta riuada. Un fort aiguat que es va traduir en «la sortida de la Vall d’Alcanyís, que ha baixat amb molta força», així com tots els barrancs adjacents, i que «s’ha traduït en una barrumbada tremenda, destrossant bancals i camins» i deixant «el terme en molt males condicions». Entre les preocupacions més immediates, el subministre de l’aigua de boca. «Tenim un milió de litros d’aigua, però avui se’ns acabe», de forma que caldrà buscar alternatives perquè de moment no es pot pujar l’aigua del riu, que encara baixe molt tèrbola.

Des de l’ajuntament van recordar que, ara per ara, és molt difícil quantificar tots els danys provocats pel temporal. «El terme municipal és molt gran», va remarcar l’alcalde de la població. «Estem parlant de molts quilòmetres de camins. I els camins estan desfets. Ara bé. En estos moments, fer una valoració dels mals és molt difícil perquè no ens hem pogut moure ni del poble». Des de la Diputació Provincial, que precisament este dilluns ha estat per Massalió valorant els desperfectes d’este temporal, «ens han dit que la seua maquinària està a la nostra disposició». Per sort, la riuada no ha portat tragèdies humanes, si bé a Massalió els Bombers van actuar en el rescat de dos persones i una mascota, que havien quedat atrapades dins d’un cotxe quan intentaven creuar Massalió per la Vall d’Alcanyís.

‘Necessitem un projecte de recuperació’
Des de l’ajuntament de Massalió, Rafael Martí va anunciar que «demanarem la zona catastròfica, i en estos moments estem en contacte amb el Govern d’Aragó per a avaluar els danys materials i demanar alguna ajuda». L’alcalde de la població va entendre que «la DGA s’ha de bolcar amb el poble per les circumstàncies que estem patint. I crec que s’hauria de plantejar un projecte de recuperació del municipi que li dono futur a la gent del poble». Entre la sharka, les gelades, les pedregades i ara la riuada, Massalió veu com l’agricultura, motor econòmic de la població, està en perill de desaparèixer. De fet, el futur de la cooperativa, que s’alimentava especialment de la producció d’un préssec que ha desaparegut, està contra les cordes. El padró de Massalió està patint retrocessos alarmants, i el futur del poble depèn d’un fil.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans