Logotips d'organismes oficials

Les Tretzenades, el ritual ancestral de predir el temps al Matarranya

La nostra comarca conserve una fórmula molt curiosa de pronosticar quin temps farà al llarg dels pròxims mesos

Hi ha molts rituals ancestrals per pronosticar el temps. | Foto: NDM

Estrenem nou any i toque parlar de les Tretzenades, un fórmula ancestral de predir el temps que farà i que encara es conserve al Matarranya. Les Tretzenades, o tretze anades i tretze tornades, és una fórmula particular de predir el temps que tindrem a un any vista. Es fa d’una forma bastant senzilla. Les Tretzenades comencen per Santa Llúcia, el 13 de desembre, i prenen tretze dies correlatius. Cada dia correspon a un mes de l’any. El 13 de desembre represente gener, el 14 de desembre serà febrer, el 15 és març… I així, successivament. El 24 de desembre, per tant, correspon al mes de desembre, i quan s’arrimen els Nadals, les Tretzenades comencen a la inversa. En algunes poblacions el 25 de desembre pare i no val. En altres, sí que compte. La qüestió és que en aquells que paren per Nadal, el 26 de desembre correspondrà al temps que farà durant el mes de desembre. El 27 de desembre serà el novembre. El 28 és octubre. I així, fins que arribem al 6 de gener, que correspon al mes de gener que estem vivint. Una vegada tenim anotat el temps que ha fet, tant a les Tretzenades que van de cara com a les que van de cul, tindrem el pronòstic del temps predominant de cada mes de l’any en el que estem. La teoria és bastant simple. Però quin temps farà este 2023?

Víctor Vidal és ambientòleg i agricultor de La Portellada, i explique que «les Tretzenades són una tradició, un ritual, inclús una obligació més de l’agricultor, perquè així pronostiques una mica el temps que farà al llarg de l’any». Vidal recorde que «a casa, de menuts, de Santa Llúcia per avant apuntàvem el temps que feia cada dia». Sol, vent, fred, humitat… Uns dies de l’any que al nostre territori són força canviants, i d’aquí l’hipotètic origen de les Tretzenades. Ara bé. «Enguany hem tingut una pau meteorològica durant les Tretzenades que fa suar, i que no done precisament un pronòstic massa bo per a l’any». Durant les tretze anades vam tindre precipitacions, boires i una mica d’aigualera. Però a les tretze tornades ha predominat el temps anticiclònic. Exceptuant les vespres de Reixos, amb humitat i temperatures baixes, hem tingut un temps bastant sec. Per tant, les Tretzenades no auguren molta bonança al territori. Encertades o no, i desconeixent quin efecte està tenint el canvi climàtic a l’hora de pronosticar el temps que farà, «la meteorologia és una cosa que no podem controlar». D’aquí la predicció a través de les Tretzenades, com també les aliances amb forces i sers superiors per a canviar el temps, convocant processons i rogatives per a demanar tronades o implorant a Santa Bàrbara.

Canyes i talls de ceba
Però les Tretzenades no són l’única fórmula de predir quin temps farà al llarg de l’any. Regions de Catalunya recorren a la ploma de les canyes per a determinar com serà l’hivern que està per vindre. Cap a finals d’estiu o principis de tardor s’ha d’observar la canya florida i comparar-la amb la de l’any anterior. Com més llarg sigue este plomall, més fred i exigent ens diu que serà l’hivern. Enguany, la ploma de canya al Delta del Llobregat ha segut pareguda a la de l’any passat, de manera que s’estime que l’hivern sigue molt similar al de l’any 2022. Al Matarranya i comarques veïnes també s’usen les cebes per a determinar com d’humits o secs seran els pròxims dotze mesos. Un ritual que Víctor Vidal ha provat enguany. «És un pronòstic que es fa l’últim dia de l’any amb talls de ceba. Hem d’agarrar una ceba i tallar-la en quatre grills. Vas traient capes, fins a tindre dotze clofos, i a cada clofo li assignem de forma aleatòria un mes de l’any». Deixem la ceba cap per amunt, i a continuació «li posem un pessic de sal a cada tall i deixem que reposen a la serena» amb l’última lluna de l’any. Si la sal ha absorbit l’aigua i ha liquat, aquell mes serà humit. Si la sal no ha agarrat humitat, serà un mes sec. El resultat per al 2023, segons la prova que ha fet Vidal, és d’humitat de gener a abril i de temps molt sec entre maig a setembre.

De rituals ancestrals per a pronosticar el temps que farà n’hi ha uns quants. Curiós o no, alguns territoris de la península ibèrica tenen sistemes molt similars a les Tretzenades, com ara les Cabañuelas, però que es fan per al mes d’agost. Alguns països de centre Europa, com Hongria, també tenen fórmules molt paregudes a les nostres Tretzenades. Encertaran? Igual no. Però com solem dir: si plou, la deixarem caure.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans