Logotips d'organismes oficials

El Matarranya, preparat per l’arribada d’un nou temporal de neu

L'Agència Estatal de Meteorologia ha activat avís taronja per nevades a les nostres comarques, amb acumulacions de neu que poden superar els 15 centímetros i una cota de neu a 800 metros d'altitud

El pla de vialitat hivernal està activat al Matarranya davant l'avís d'un nou temporal de neu per a les pròximes hores. | Foto: NDM

L’Agència Estatal de Meteorologia ha activat per a este dimarts l’avís taronja per nevades als nostres pobles, amb acumulacions de neu que podrien arribar perfectament als 15 centímetros al Matarranya o inclús més en les cotes més altes. De fet, la cota de neu se situe per al dia d’avui al voltant dels 800 metros d’altitud, si bé l’entrada de vents humits procedents del litoral en forma de ‘llevantada’ obligue a estar en guàrdia. L’alerta taronja s’ha activat des de primera hora del matí i s’allargarà tot el dia, i AEMET marque alta probabilitat de precipitacions en forma d’aigua i de neu per als nostres pobles. Una alerta taronja que està activada per a tot el dia d’avui, tot i que la inestabilitat, acompanyada de fred, serà persistent també per a la jornada de demà. El temporal anirà desapareixent de cara a dijous, tot i que les temperatures es mantindran bastant baixes. De fet, durant els pròxims dies, a partir dels 750 metros d’altitud, s’esperen temperatures per davall dels 5 graus de màxima i mínimes que el dijous podrien caure als -7 graus a les cotes més altes.

Ricardo Blanch és el conseller delegat de Territori a la Comarca, àrea encarregada del pla hivernal, i va concretar que “independentment del temps que acabem tenint, les màquines estan preparades. S’espere una cota de neu baixa, entre els 500 i 600 metros amb l’entrada d’una llevantada, i s’està parlant de quantitats considerables de neu”. D’aquí que els tres equips que té Comarca, repartits entre Pena-roja, Ràfels i Mont-roig, estiguen preparats davant la possible actuació per nevades. Dins del pla de vialitat, “tots els pobles tenen saques de sal a la seua disposició perquè la puguen escampar pels carrers en cas de que sigue necessari”, va afegir Blanch, qui va recordar també que els repetidors de La Portellada i Fontdespatla estan equipats amb grups electrògens que s’activarien en el cas que marxare la llum. A més a més, tots els ajuntaments del Matarranya tindran un telefon en connexió via satèl·lit en el cas que fallaren les línies convencionals. Tot un seguit de millores que pretenen que els pobles estiguen més preparats en cas de fortes nevades.

De moment, la neu no ha fet acte de presència més enllà de les quatre volves que el dilluns de matí van caure en les zones altes del Matarranya. Tot i això, el comportament de Glòria l’any 2020 va ser similar: una forta llevantada que va acabar entrant al Matarranya i que es va traduir en una nevada històrica que va provocar importants desperfectes a la comarca. Al territori, el Pla de Vialitat ha dividit la comarca en diferents zones. Per un costat, la Comarca del Matarranya en col·laboració amb la Diputació Provincial s’encarregue de la gestió i neteja de les carreteres de la zona sud, mentre que Govern d’Aragó assumeix la zona nord del Matarranya. Per la seua part, el govern central és competent de la N-232 i la N-420. Tot i això, “i si la cosa es complique, no hi ha problema en intervindre en altres vies”, va apunta Blanch. Tenim l’exemple de la via que connecte Pena-roja i Herbers, que en alguna ocasió han obert les llevaneus del Matarranya. La previsió és que el temporal, que des de fa unes hores afecte Catalunya i el nord d’Aragó, puga entrar al Matarranya a les 5 de la tarde.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans