Logotips d'organismes oficials

Els bombers forestals estenen les seues protestes per la comarca del Matarranya

Després de la vaga indefinida declarada dimarts, avui s'han reunit amb diferents representants territorials, com el president de la Comarca i l'alcalde de Vall-de-roures

Els bombers i les bomberes forestals del Matarranya es van reunir amb el president de Comarca. Foto: R. Lombarte

Els bombers forestals que formen part de les quadrilles terrestres de Vall-de-roures i Mont-roig s’han reunit este matí amb representants municipals i comarcals del territori per a traslladar-los els motius de la vaga indefinida que va iniciar el col·lectiu este dimarts, demanant-los al mateix temps comprensió i que facen pressió al Govern d’Aragó per a intentar desbloquejar les negociacions existents entre els treballadors i l’empresa pública Sarga. Un grup de 15 bombers i bomberes forestals que treballen al Matarranya s’han reunit primer amb Isel Monclús, president de la Comarca, i després amb Carlos Boné, alcalde de Valderrobres, a qui els hi han explicat els motius de la vaga que han emprès està setmana i quines són les principals reivindicacions del col·lectiu forestal. També han repartit fulles pels carrers de la capital comarcal on recullen les seues protestes, han cridat consignes reclamant un millor servei i portaven una pancarta on es podia llegir DGA Privatiza, Sarga Precariza.

Ricardo Marzo és delegat sindical a Teruel per CGT i delegat de prevenció de riscos laborals a Sarga, i va explicar que «es va començar a negociar un nou model, en el qual des de la direcció general se’ns ha donat per escrit que hi ha 3,3 milions d’euros per a millorar l’operatiu i els drets dels bombers i les bomberes forestals d’Aragó. Però quan vam anar a negociar amb l’empresa, ens van dir que només quedaven 600.000 euros» d’eixa partida. Davant d’una reducció tan dràstica del pressupost, «els treballadors ens oposem, ens aixequem en lluita i fem concentracions i manifestacions». Per la seua part, i segons explique a ‘Diario de Teruel’ Toni Albiol, delegat de CCOO i també membre del comitè de vaga, la tensió radique ara en els 630.000 euros necessaris per a implantar la pujada salarial del 2,5% fixat pel Govern d’Espanya als funcionaris públics. Paral·lelament, el director general de Medi Ambient, Diego Bayona, va exigir a Sarga que s’apliquen les millores salarials acordades.

A la vegada, una de les reivindicacions que reclame el col·lectiu des de fa anys passe per l’estabilitat laboral dels treballadors i treballadores. Sobre esta matèria, Ricardo Marzo va recordar que «enguany ens han dit que hi haurà pressupost suficient per a treballar els dotze mesos de l’any. Però ens ho han dit de paraula. No hi ha res escrit». De fet, «serà la primera vegada que els treballadors estarem dotze mesos contractats». Però, com va reiterar Marzo, «no tenim res sobre paper». Este matí, els bombers i les bomberes forestals s’han reunit amb representants locals i comarcals. Trobades que consideren que són molt satisfactòries. «Després de la concentració celebrada a Saragossa», va explicar Ricardo Marzo, «vam acordar arribar al món rural, perquè és aquí on més ens entenen i saben quina faena fem. L’acollida ha estat molt satisfactòria. Tenim el recolzament d’ajuntaments i Comarques i això és molt bo per a la nostra lluita».

Concentració i acció a Alcanyís
Després de la vaga indefinida anunciada dimarts, i que va estar acompanyada d’un acte de protesta a Saragossa, les accions es van desplegar dimecres per altres municipis i capçaleres comarcals. Entre elles, Alcanyís, on els bombers forestals es van concentrar a la plaça major i van repartir documents on especificaven els motius de la vaga. Jorge Puerto, delegat del Comitè de Vaga, es va reunir amb l’alcalde del municipi, Ignacio Urquizu, a qui li va traslladar les reivindicacions del col·lectiu. En este sentit, Puerto va explicar que «els bombers forestals tenim reivindicacions històriques, però el que simplement hem demanat esta vegada és que els diners que estaven previstos per a la millora del servei d’incendis, i que implicaria també algunes millores laborals, se pose damunt de la taula de negociació i s’acabo invertint en allò que fa falta». Des del col·lectiu recorden que els pressupostos per a prevenció i extinció estaven pactats, i reclamen que estos acords «s’acaben implantant».

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans