Logotips d'organismes oficials

Viatge al patrimoni natural de la Taula del Sénia a través de la realitat virtual

La Mancomunitat impulse un projecte per a promocionar les oliveres mil·lenàries, amb una passejada virtual per 10 exemplars icònics del territori Sénia

El projecte inclourà deu oliveres mil·lenàries, entre elles una de Pena-roja. | Foto: R. Lombarte

La Taula del Sénia treballarà la realitat virtual de cara a la promoció del seu patrimoni natural. La Mancomunitat, que està integrada per 27 municipis de Catalunya, el País Valencià i Aragó, tres d’ells de la nostra comarca, ha engegat un nou projecte de cara a la difusió i a la posada en valor del seu extens catàleg d’oliveres mil·lenàries. I en esta ocasió tirarà de les noves tecnologies, oferint passejades virtuals per 10 exemplars icònics del territori. En estos moments s’estan capturant les imatges necessàries per a crear estes experiències en tres dimensions, i la previsió és fer un primer tast de la realitat virtual a finals de mes. La intenció és desplegar esta tecnologia per diferents oficines de turisme dels municipis que integren la Mancomunitat, de manera que els visitants i els veïns es podran teletransportar per tot el territori Sénia. D’entre els 10 arbres monumentals que tindran la seua recreació virtual, trobem un exemplar de Pena-roja que té més d’onze metros de perímetre de soca i 30 metros de copa.

Tere Adell és gerent de la Taula del Sénia, i va explicar que «hem considerat oportú donar a conèixer el patrimoni de les oliveres mil·lenàries des d’una altra perspectiva», amb la intenció «d’arribar a la gent més jove i a la població infantil». De fet, i des de fa uns mesos, «comptem amb una primera exposició de fotografies en tres dimensions que cal mirar amb ulleres 3D i que donen sensació de profunditat». Una exposició que pròximament anirà acompanyada d’una nova experiència, i que consistirà en «un viatge virtual per 10 oliveres mil·lenàries del nostre territori que podrem visitar a través de la realitat virtual». La previsió és estrenar el projecte a finals d’abril, i serà «una manera diferent de donar-les a conèixer». Adell va concretar que «és més bonic veure estos exemplars físicament, però això no sempre és possible. Estan les distàncies, els problemes de mobilitat, i esta experiència serà una altra manera d’aproximar un patrimoni molt apreciat del nostre territori».

D’entre les més de 4.800 oliveres mil·lenàries que té catalogades la Taula del Sénia, el projecte ha fet una selecció de 10 exemplars. I el viatge virtual farà parada al Matarranya. En concret, per un dels tres exemplars que integren el racó de les oliveres mil·lenàries de Pena-roja, un espai que enguany també tindrà una nova partida econòmica de 12.000 euros per a millorar els marges de pedra seca dels bancals, i que arribe gràcies a la Diputació de Teruel. Sobre l’elecció dels arbres que integraran esta experiència virtual, Tere Adell va destacar que «hem seguit una sèrie de criteris. Tècnicament, no totes les oliveres donaven per a poder fer visites virtuals. I el que buscàvem és que estiguera representat tot el territori». Així que una olivera del Matarranya no podia faltar. La previsió és desplegar esta experiència per les diferents oficines de turisme del territori, de forma que tant visitants com veïns de la Taula del Sénia coneguen este patrimoni natural des d’una altra perspectiva.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans