El Govern d’Aragó activa la fase d’alerta per fer front al risc extraordinari d’incendis forestals
La comunitat activa els diferents plans i operatius contra incendis davant l'actual situació meteorològica de sequera i altes temperatures. Al Matarranya, durant l'abril s'han registrat xifres de rècord pel que fa a temperatures.
El Govern d’Espanya ha decidit avançar un mes i mig l’inici de la campanya estatal contra els incendis forestals davant l’alerta de l’Agència Estatal de Meteorologia de que el país patirà durant les properes setmanes un episodi d’altes temperatures inusuals per l’època de l’any. En este context, Mayte Pérez, consellera de presidència, va anunciar que el Pla Especial de Protecció Civil d’Emergències per Incendis Forestals de la Comunitat d’Aragó (PROCINFO) s’activa des de l’1 de maig com a mesura d’anticipació i prevenció davant del que puga succeir en el context actual de risc extraordinari d’incendis forestals on ens trobem. El conseller d’Agricultura, Joaquín Olona, per part seua, va recordar que esta decisió està recolzada per la disposició de l’Operatiu de Prevenció i Extinció d’Incendis d’Aragó (INFOAR) a tot el territori aragonès per mobilitzar-se de manera immediata davant de qualsevol necessitat.
Els consellers també han llançat un missatge de responsabilitat individual i col·lectiva perquè la població adapte les activitats lúdiques i laborals al risc d’incendis forestals. En este sentit, el Govern d’Aragó ha avançat la campanya de sensibilització d’incendis forestals als mitjans de comunicació i les pròximes setmanes es veurà intensificada per reforçar els missatges i conscienciar la societat sobre el risc existent.
En esta línia la Comarca del Matarranya ja es va avançar fent un comunicat just abans de Setmana Santa. L’ens comarcal recordava als seus veïns i visitants que, “davant la situació actual al camp, després de diversos mesos de sequera, és de vital importància cuidar i conservar el nostre paisatge, evitant dur a terme cap activitat que pogués originar un incendi”. Per este motiu, es recordava que “en cap concepte, es pot encendre cap foc ni fer activitats que puguen originar un incendi”.
Temperatures de rècord al Matarranya
I és que, certament, la situació de sequera és preocupant. Al Matarranya, este passat abril ha estat un dels més secs des de 1994, segons les dades que recull l’estació Meteomassalió. Segons este punt meteorològic durant l’abril s’han comptabilitzat només 7 litres al poble.
Esta primavera, quan falta un mes i mig perquè entre l’estiu, portem força mal camí pel que fa a precipitacions respecte anys anteriors. A Massalió han caigut 14,6 litres, quan la mitjana dels darrers 10 anys és d’uns 140 litres. Analitzant les dades que aporten les estacions de la Conferderació Hidrogàfica de l’Ebre (CHE), l’abril al Matarranya és un mes molt variable. Però sí que és cert que este abril, i també el març, no destacaran per les precipitacions abundants, al contrari. Per exemple, durant estos darrers 30 dies, a Valljunquera han caigut 6 litres i on ha plogut més ha estat a Mont-roig en 13 litros. A Michavilla, a la muntanya, en tot el que portem d’any s’han acumulat tan sols 43 litres.
Pel que fa a les temperatures, les dades tampoc són gaire positives, ja que s’han registrat dos dades de rècord este abril a la comarca. L’estació ubicada a Pena va marcar el 28 d’abril 30,1 graus de màxima, una xifra que no s’havia registrat des que es comptabilitzen ací les temperatures, des del 2009. L’estació de Beseit també va marcar rècord, eixe mateix dia, es van arribar als 29,5 graus. A Mitxavila l’altre punt d’informació que té la CHE no va registrar rècord, però si temperatures inusualment altes, la màxima va ser de 22,7 graus, a eixa altura a 1,345 d’altitud, no és habitual superar els 20 graus durant l’abril. A Massalió la màxima d’este passat mes va ser de 29,6 graus, una xifra significativament alta, però no és de rècord, perquè l’abril de 2011 Meteomassalió va registrar 32,2 graus. Això sí, en la mitjana de temperatures màximes, l’abril de 2023 sí que s’emporta rècord amb una mitjana de 23,8 graus.
Pel que fa a l’embasament de Pena actualment es troba al 77,25% de capacitat, amb un total de 13,8 hm³.