Logotips d'organismes oficials

Comarca del Matarranya impulse una nova edició dels seus concursos de fotografia

Seguint la línia dels últims anys, hi haurà cinc categories repartides en tres modalitats diferents. 'Entorn, paisatge i medi ambient' commemore enguany els seus 20 anys de vida

L'entrega de premis a les millors imatges es viu a Ràfels, coincidint amb la seua Fira dedicada al Medi Ambient. Foto: NDM

La Comarca del Matarranya ha posat en marxa una nova edició dels seus concursos de fotografia. I seguint la línia dels últims anys, tindrà fins a cinc categories diferents, repartides en tres modalitats. Dins de ‘Entorn, paisatge i medi ambient’ trobarem una categoria dedicada al paisatge i una altra dedicada a la fauna, i cada una d’elles repartirà un primer premi de 300€, un segon de 150€ i un tercer reconeixement valorat en 75€. A la modalitat ‘Valors del Matarranya’ també apareixeran dos categories. La primera d’elles estarà dedicada als oficis, les tradicions i les festes populars, mentre que la segona està pensada per a l’arquitectura popular. Cada una d’estes categories també tindrà un primer premi de 300€, un segon de 150€ i un tercer de 75 euros. Finalment, el concurs de fotografia ha dissenyat una categoria especial. Enguany, aprofitant que es commemoren els 50 anys de la clausura de la Via del Tren, la temàtica serà la Vall de Zafán. Aquí hi haurà un únic premi de 200 euros a la millor fotografia.

Des de Comarca, el tècnic Arturo Queral va explicar que «parlem d’un concurs que està més que consolidat al Matarranya, perquè en la modalitat d’entorn, paisatge i medi ambient enguany commemorem els 20 anys de certamen». Una proposta cultural que està pensada tant per als veïns del territori com per a la gent que ens visite, i unes instantànies que no deixen de sorprendre un jurat especialitzat en el món de la fotografia. De fet, Queral va recordar que «durant estos anys s’han presentat moltíssimes imatges. Algunes són espectaculars. Lògicament, alguns participants presenten les típiques postals del Matarranya, sobretot en l’apartat de paisatge i en el d’arquitectura popular». I és que alguns racons del territori es mereixen una i mil instantànies. Però, per un altre costat, «en totes les edicions apareixen algunes fotografies originals i curioses, imatges que inclús al jurat li coste ubicar», bé perquè sol agarren un detall concret d’un edifici, o bé perquè tenen uns enquadres diferents als quals no estem tan familiaritzats.

En relació al perfil del participant, Queral va detallar que «tenim una mica de tot. Però sobretot apareixen dos perfils bastant ben definits. Per un costat, veïns del Matarranya o segons residents que tenen bastanta afició a la fotografia i presenten uns treballs prou interessants. Però també tenim aficionats que inclús amb el seu telèfon mòbil acaben fent captures que et sorprenen». A este concurs de fotografia hi tenen cabuda els paisatges i les panoràmiques, l’arquitectura popular, les festes, les fires i tradicions i la fauna i la flora autòctones. De fet, el jurat integre professionals de la imatge i de la comunicació, però també experts en naturalesa i gestió forestal. De cara a l’edició d’enguany, i aprofitant que es commemore mig segle de l’últim viatge en tren que es va fer per la Vall de Zafán, la categoria especial anirà en esta direcció. En este sentit, Arturo Queral va recordar que «el premi especial verse sobre el tren, i no deixe de ser un petit homenatge que li fem. I es poden presentar imatges de les estacions, dels túnels i ponts, de l’antic ús que tenia la via del tren o de l’ús actual».

Les bases del concurs de fotografia estan penjades a la pàgina web comarcamatarranya.es. El termini de recepció es tancarà el dia 16 d’octubre de 2023.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans