Logotips d'organismes oficials

Arenys de Lledó multiplique els esforços davant la falta d’aigua a l’Algars

L'alcalde de la població anuncie durant el Pregó de les Festes que a finals de 2024 estaran acabades les futures piscines

Xavi Cortés, alcalde d'Arenys, acompanyada de la Comissió i la pregonera de festes, al balcó del consistori durant el Dia de la Vespra. Foto: R. Lombarte

Este estiu està sent summament sec al Matarranya. De fet, i des d’inicis de juny, al territori pràcticament no ha caigut ni una gota. El Salt de La Portellada no s’ha vist en tot l’estiu; alguns tolls i zones de bany estan eixutes; i inclús el Parrissal ha notat este retrocés dels recursos hídrics. Una sequera que, tot i que no ha provocat restriccions en el consum d’aigua de boca, ha obligat alguns consistoris a multiplicar el control de les seues captacions i prestar més atenció per a optimitzar cada gota d’aigua. Des de fa setmanes, poblacions veïnes de la Terra Alta com Horta de Sant Joan estan demanant un consum responsable a veïns i visitants. I al Matarranya, un dels pobles que més està patint esta falta de tronades és Arenys de Lledó. El municipi de l’Algars està fent malabarismes per a optimitzar al màxim l’escassa aigua que baixe pel riu. De moment s’ha sortit del pas, i des de l’ajuntament esperen superar un dels moments de l’estiu de major pressió demogràfica sense haver de demanar aigua procedent de fora.

De fet, i coincidint amb el pregó de les Festes Patronals a Arenys, que enguany va anar a càrrec de l’alcaldessa de Valljunquera, Susana Traver, es va parlar d’aigua des del balcó de l’ajuntament. Xavi Cortés és l’alcalde d’Arenys, i va concretar que «cada dia fem un control minuciós de l’aigua. Amb instància a la Confederació, vam fer una neteja de totes les tomes d’aigua i de l’entrada de la séquia. Volem ser optimistes, i gestionant al màxim l’escassa aigua que baixe per l’Algars, esperem superar l’estiu». Ara bé. «El canvi climàtic és una realitat i, malauradament, si no estàs a la capçalera del riu, no tens assegurada aigua de boca». Xavi Cortés va fer menció també a les zones de bany del riu. «Lo Galeró fa pena. És la nostra piscina natural, però portem uns anys que és pràcticament inviable anar al riu per falta d’aigua». Un problema que des d’Arenys esperen resoldre per als pròxims estius posant en marxa unes piscines. De fet, i tot i que no van avançar dates, des del consistori preveuen tindre les obres acabades a finals de l’any 2024.

Un FITE de 120.000 euros
Els Fondos d’Inversió de Teruel contemplen una partida finalista de 120.000 euros per a les piscines d’Arenys de Lledó. La inversió que haurà d’assumir el consistori és molt més elevada. «Ara impulsarem una fase finalista que suposaran 430.000 euros», va dir Xavi Cortés. Una inversió que sufragaran a través del FITE, dels romanents que té el consistori, «que per sort, aquí en tenim», i de la caixa de cooperació. El FITE s’haurà de justificar a finals de l’any 2024. Per tant, i segons va apuntar l’alcalde de la població, «les piscines hauran d’estar acabades el pròxim any. I no ho negaré. Si estrenem les piscines l’estiu que ve, els representants de l’ajuntament serem les persones més felices del món». Arenys de Lledó ha dissenyat unes piscines integrades a la natura, recreant uns tolls amb platja i vegetació. A la vora de la piscina, i com a complement, també està previst en un futur crear una zona de jardí i uns aparcaments, així com un amfiteatre on s’organitzaran concerts i activitats culturals a la fresca.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans