Logotips d'organismes oficials

Comarca avale el model de territori basat en el paisatge, però respectant l’autonomia local

A través d'una declaració institucional, defense que este model és «incompatible amb els parcs eòlics», però el text respecte la decisió que va prendre el municipi de Massalió a la seua consulta popular

La qüestió eòlica va tornar a eixir en la sessió comarcal, en la qual es va aprovar una declaración institucional. Foto: NDM

Un altre dels punts que es va tractar a l’ordre del dia de l’últim ple comarcal, celebrat el passat 21 de novembre, fa menció a la política energètica. De fet, la Comarca del Matarranya va aprovar una declaració institucional en la qual manifeste «de manera pública i notòria» el compromís per un model de desenvolupament estratègic basat en dos pilars. Per un costat, el «respecte dels valors naturals, paisatgístics i culturals de la nostra comarca». Per una altra, «el desenvolupament equilibrat, sostenible i compromès de tots els sectors socials i econòmics». A través d’esta declaració institucional, la Comarca del Matarranya entén que este model estratègic és «absolutament incompatible amb el desenvolupament de parcs eòlics a este territori». Ara bé. El text especifique que «igual com va passar amb la Carta del Paisatge, que no va ser subscrita per tots els agents públics i privats, esta institució comarcal ha de respectar les diferents sensibilitats d’àmbit local que al llarg d’estos anys s’han anat manifestant».

Esta declaració institucional va ser aprovada per tots els consellers comarcals presents al ple a excepció de Rosa Orona, consellera del grup popular i alcaldessa de Massalió, que es va abstindre en la votació. De fet, el text ratificat i aprovat a Comarca fa menció als acords que han pres alguns consistoris sobre esta qüestió, i en concret als resultats que en el seu dia van sortir de les consultes populars celebrades fa més de dos anys a les tres poblacions afectades pels projectes que Forestalia i Capital Energy volen impulsar al Matarranya. Sobre esta qüestió, Orona va agrair la sensibilitat que l’equip de govern ha tingut sobre esta matèria, i va entendre que Massalió es deu a l’opinió expressada pels seus veïns, que a la consulta celebrada el passat 3 d’octubre de 2021 va votar a favor de la instal·lació dels projectes energètics a la seua localitat. En eixa consulta també es va preguntar als veïns sobre la ubicació dels aerogeneradors, i la ciutadania va apostar per ubicar-los a terres municipals.

Recurs d’alçada
Precisament, i durant l’últim ple comarcal, la consellera de Teruel Existe i també regidor per la Vall, Inma Antón, va preguntar a presidència si la Comarca «se sumarà a este recurs d’alçada que estan elaborant diferents ajuntaments», entre ells la mateixa Vall del Tormo, així com diferents moviments socials que qüestionen la viabilitat dels parcs eòlics al Matarranya. Davant d’esta postura, Fernando Camps, president de la Comarca, va reconèixer que «hem tingut reunions» amb diferents administracions sobre la qüestió eòlica i va demanar una mica de temps. Antón va recordar que «el que precisament no tenim és temps», ja que el «recurs d’alçada ha d’estar preparat per al 17 de desembre». Paral·lelament, la consellera popular Rosa Orona va entendre que si Comarca del Matarranya s’acabe afegint a este recurs d’alçada, el qual està elaborant la lletrada María Ángeles López Lax, des de Massalió demanaran també la col·laboració del consell comarcal a l’hora de defensar la posició expressada pel municipi.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans