window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-155190099-1'); window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-56PVWNXVB6');
Logotips d'organismes oficials

El territori impulse uns calendaris per a poder pagar els recursos d’alçada

Valljunquera ha acollit al llarg d'estos últims dies xarrades i activitats en defensa dels paisatges. Els calendaris, a 10 euros la unitat, es podran adquirir a la Fira de Calaceit

Durant estos dies s'han fet xarrades i passes documentals sobre el paisatge a Valljunquera. Foto: NDM

La plataforma Valjunquera pels Paisatges ha elaborat uns calendaris on els paisatges del Matarranya són els grans protagonistes, i els diners dels quals pretenen engreixar la caixa de resistència per fer front al recurs d’alçada que diferents entitats i administracions públiques presentaran davant dels projectes que Forestalia vol desenvolupar al territori. En concret, la plataforma ha fet una tirada de 200 calendaris que s’estan venent per 10 euros. Amb els diners obtinguts, i una vegada pagada la impressió dels mateixos, es col·laborarà amb la causa eòlica. Aquest calendari es va presentar la setmana passada, coincidint amb nombroses accions que es van impulsar a Valjunquera. Entre elles, una xerrada organitzada des del consistori i que va comptar amb la col·laboració de Pablo Martínez, dels serveis jurídics del sindicat agrari UAGA. Ja dissabte, projecció del documental Quixotes, un treball audiovisual que ens parla de la mortalitat de les aus al voltant dels aerogeneradors.

Les persones que estiguin interessades al calendari del paisatge es poden posar en contacte amb la plataforma, o bé apropar-se fins a la Fira de l’Oli i al Mercat de Nadal de Calaceit, on hi haurà un punt de venda. La plataforma de Valjunquera, juntament amb Valdeltormo pels Paisatges, Gent del Matarranya i l’Associació d’Empresaris del Matarranya, han confirmat la seva participació en aquest recurs, al qual se sumen també els consistoris de Valdeltormo i Valjunquera. A través del web de micromecenatge migranodearena.org també s’ha obert una causa en què ja s’han recollit més de 5.000 euros.

Recurs d’alçada
Precisament, i durant l’últim ple comarcal, la consellera de Teruel Existe i també regidor per la Vall, Inma Antón, va preguntar a presidència si la Comarca «se sumarà a este recurs d’alçada que estan elaborant diferents ajuntaments», entre ells la mateixa Vall del Tormo, així com diferents moviments socials que qüestionen la viabilitat dels parcs eòlics al Matarranya. Davant d’esta postura, Fernando Camps, president de la Comarca, va reconèixer que «hem tingut reunions» amb diferents administracions sobre la qüestió eòlica i va demanar una mica de temps. Antón va recordar que «el que precisament no tenim és temps», ja que el «recurs d’alçada ha d’estar preparat per al 17 de desembre». Paral·lelament, la consellera popular Rosa Orona va entendre que si Comarca del Matarranya s’acabe afegint a este recurs d’alçada, el qual està elaborant la lletrada María Ángeles López Lax, des de Massalió demanaran també la col·laboració del consell comarcal a l’hora de defensar la posició expressada pel municipi.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans