Logotips d'organismes oficials

Comarca crea un pulmó d’aigua per a la prevenció forestal i el consum de boca

Es tracta d'una bassa de 2 milions de litres ubicada a una finca que va adquirir Fórnols dins del terme municipal de Ràfels. La infraestructura és clau en una zona sensible de gestió forestal

La bassa en qüestió tindrà una capacitat de 2.000 metres cúbics i ha estat pensada per a la lluita forestal. NDM

La Comarca del Matarranya ha construït una bassa de 2 milions de litres que s’aixeca en una finca propietat de l’Ajuntament de Fórnols, si bé està ubicada dins el terme municipal de Ràfels. Es tracta d’un projecte aprovat durant la legislatura anterior i executat pel Govern d’Aragó, la finalitat del qual és crear un pulmó d’aigua en una zona potencialment sensible en matèria forestal. De fet, l’àrea oest del Matarranya que confronta amb els municipis del Mesquí destaca per pinedes espesses i una massa forestal destacada, i la creació d’esta bassa és una infraestructura estratègica per a la lluita forestal, tant del Matarranya com del Baix Aragó. Al seu torn, esta bassa connectarà amb les quatre basses antiincendis (de 240.000 litres cadascuna) que ja existixen a l’àrea geogràfica compresa entre Ràfels, Fórnols i La Portellada, i fins i tot es podria fer servir per al consum d’aigua de boca de la localitat de Fórnols en cas que fos necessari. En estos moments s’han acabat les obres de construcció de la bassa i el pas següent consistiria a fer les corresponents conduccions.

Javier Vidal és l’alcalde de Fórnols, i va argumentar que “en esta propietat del nostre municipi hi trobem el punt de captació d’aigua. A instàncies dels Agents Rurals (APN) i de la Comarca del Matarranya, es va proposar instal·lar una bassa antiincendis que, alhora, servís per a l’aigua de boca”. A la captació de Fórnols hi ha un dipòsit de 15.000 litres, l’aigua del qual deriva als dipòsits generals de la localitat, amb una reserva de més de 400.000 litres entre tots ells. De fet, el subministrament d’aigua de Fórnols està plenament garantit en estos moments i els dipòsits funcionen a ple rendiment. Des del consistori, Javier Vidal va valorar la creació d’esta infraestructura, ja no només perquè esta reserva podrà destinar-se al consum d’aigua de boca en moments que fos necessari, sinó perquè “tindrà una gran importància per a la prevenció forestal. A Fórnols no hem patit cap incendi destacat. Però com a mesura preventiva, és una obra necessària“. La legislatura passada, Ricardo Blanch, com a conseller de Medi Ambient, i Javier Fortuño, en qualitat de tècnic comarcal, van defensar esta infraestructura davant el director de Medi Natural del Govern d’Aragó, Diego Bayona, atenent les reivindicacions dels APN.

Una reunió al poble
Davant les preguntes que ha generat la construcció d’este pulmó d’aigua, així com els missatges en contra del projecte que han aparegut en algunes xarxes socials, la previsió és que en els pròxims dies es convoque una reunió a Fórnols on s’explicaran els detalls del projecte en qüestió. Esta infraestructura, que va néixer del consens i com a eina de reacció davant d’un possible incendi forestal a la zona, es faria servir pels equips aeris d’extinció forestal, però també per abastir la resta de basses forestals de la zona. En estos moments el Matarranya compta amb 36 basses forestals, 31 d’elles les manté la Comarca i cinc més les assumix DGA. El seu paper i la seua ubicació estratègica són clau en la lluita contra els incendis.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans