Logotips d'organismes oficials

Sequera i calor, les protagonistes del 2023 al Matarranya

Les precipitacions a la comarca han estat molt per davall de la mitjana dels darrers anys

Als rius de la comarca s'ha fet notar la sequera amb uns cabals a la baixa. Foto: M. Jiménez

El 2023 passarà a l’històric meteorològic com un any marcat per la sequera i les altes temperatures. Segons el balanç anual fet pel delegat de l’Agència Estatal de Meteorologia a l’Aragó, Rafael Requena, «ha estat un any molt càlid a tota Espanya i Aragó ha estat una de les zones més afectades». I el Matarranya no se n’ha escapat, perquè s’han registrat xifres de rècord.

Cal destacar l’onada de calor de juliol, amb temperatures superiors als 40 graus a molts punts de la comarca, com els 40,8 graus que va registrar Massalió (meteomassalio.com), els 40,3 graus de Pena o els 39,5 graus a Beseit. Les nits d’estiu tampoc es van quedar curtes i vam tindre destacades nits tropicals. Per exemple, en observatoris com el de Pena, la mínima d’estiu va ser de 23,6 graus.

La tardor també va mantindre les temperatures per damunt de la mitjana, i ha segut la més càlida des que hi ha registres. Concretament, 2,6 graus més que la mitjana. Requena va destacar «octubre i novembre com a extremadament càlids».

Pel que fa a les precipitacions, el 2023 va ser un any sec a l’Aragó, amb una mitjana de 400 litres per metre quadrat. Al Matarranya, les precipitacions han estat especialment escasses, bastant per davall de la mitjana. Si consultem les dades, per exemple, el pluviòmetre de Pena és el que menys aigua ha acumulat en tot l’any, només 261 l/m², quan el passat 2022 en van caure 810. La mitjana des que la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre recull dades a Pena és de 457 l/m². En el pluviòmetre que tenen a Mitjavila és on es va registrar la xifra més alta acumulada del Matarranya. Però també es quede bastant curta, amb 386 l/m², davant dels 779 litros de 2022. La mitjana d’esta estació, vigent des del 1997, és de 531 litres per any.

Cal destacar la tempesta que es va regitar el 31 de maig a Valljunquera, on la seua estació va acumular 69 litres/metre quadrat en un dia. El maig, el juny i l’inici de setembre va ser quan es van produir les pluges més abundants, deixant el que quede d’any amb uns valors molt minsos. Especialment, els mesos de gener, març, abril i agost, quan pràcticament no va caure ni una gota.

Pel que fa a les nevades, en vam tindre una prou important a principis de febrer, quan van caure al voltant de 40 litres en forma de neu. Aquella nevada va afectar negativament l’agricultura, en especial les oliveres de la zona nord de la comarca. També les telecomunicacions es van veure afectades pel temporal. I pel que fa al fred, el rècord de l’any va ser de -9,1 graus el dia 21 de febrer a l’estació de Mitjavila. Cal puntualitzar que esta estació se situe a 1.345 metros d’altitud. El 2023 no va destacar per grans gelades ni fred intens al Matarranya.

MARTA JIMÉNEZ
Mitjans