window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-155190099-1'); window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-56PVWNXVB6');
Logotips d'organismes oficials

La conca del Matarranya està en prealerta per sequera prolongada

Les previsons per als pròximes tres mesos és que les aportacions d'aigua a la conca de l'Ebre estaran per sota de la mitjana

La conca del Matarranya UTE-10, en groc, està classificada amb un índex de prealerta per escassetat d'aigua. Foto: CHE

En estos moments l’embassament de Pena, que té una capacitat total 17,9 hm³, està al 51,2% del seu volum total i compta amb 9,1 hm³. Actualment, segons les dades que oferix la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) l’increment setmanal és en negatiu, -0,04 hm, és a dir, que s’està buidant a poc a poc. Pel que fa a tota la conca de l’Ebre, la reserva d’aigua embassada és de 4.967 hm³, xifra que representa un 64% de la capacitat total. Este volum està per sota de la mitjana dels últims cinc anys, que ha estat de 5.523 hm³, un 71%, però sí que està per damunt dels registres del 2023, que es va marcar el rècord de mínims d’este lustre. De fet, l’any passat les reserves estaven al 55% (4.322 hm³).

Segons l’informe mensual que pública la CHE, dins el Pla especial de sequera de la demarcació, “la quantitat i distribució de les precipitacions al gener amb prou feines ha fet canviat la situació respecte als tres mesos anteriors”. Per tant, es reproduïxen els índexs de sequera que hi havia fins aleshores, així el Matarranya continua sent una de les conques afectades per “sequera prolongada”. Situació que també patix la capçalera i eix de l’Ebre, Huerva, Aiguas Vivas, Martín i Guadalope.

I sembla que la situació no canviarà, perquè la predicció d’aportacions per a la conca de l’Ebre per als 3 mesos que venen (febrer-març-abril) se situa per sota de la mitjana, segons els informes del Centre europeu de predicció climàtica, la Direcció general de l’aigua i l’Agència Estatal de Meteorologia. No obstant això, afirmen que “les condicions són estables i el proveïment a la població es considera garantit”, encara que recomanen adoptar mesures de conscienciació i estalvi, especialment a les zones en alerta i emergència. El que sí que remarquen en l’estudi és “la preocupació davant l’acostament de la pròxima campanya de reg“.

Així doncs, les conclusions de l’estudi de la Confederació apunten que la conca del Matarranya, segons l’índex mensual de sequera, està en l’escenari de sequera, i en prealerta segons l’índex d’escassetat.

La visió des del territori
Un escenari que confirmen des del territori. Víctor Vidal, agricultor, regant i ambientòleg de la Portellada mira enrere i fa balanç també dels darrers anys pel que fa a la meteorologia del nostre territori i, en especial, a les precipitacions. “Vam tindre uns anys anteriors bons, amb la borrasca Glòria (2020) i després es va repetir amb la Filomena (2021), que ens van donar molta aigua, més del normal”. D’ençà d’estes grans borrasques la tendència ha canviat. Com a exemple, Vidal apunta que “l’any passat van caure aproximadament uns 400 litres, són prou litres”. Però puntualitza que “el problema és com es van repartir al llarg de l’any. Van caure de manera molt diversa i dispersa, i això ha fet que la terra en estos moments no tinga humitat”. Tot això se suma a les altres temperatures que s’estan enregistrant darrerament, molt per sobre de l’habitual, que han provocat que “s’eixuga tot”.

Vidal, coneixedor de la climatologia de la zona, assenyala que “febrer junt amb juliol són els mesos més secs a la comarca del Matarranya“, per tant, sembla que les previsions no són encoratjadores. I recorda que “el que anuncien els experts és que esta sequia aguantarà tot el 2024. És a dir, no n’hi ha canvi de cicle fins a quasi d’aquí a un any”. No confia, doncs, en el cel, però si aposta per “optimitzar molt bé els recursos que tenim d’aigua emmagatzemada” i apunta també per “regular les conques de l’Algars i del Tastavins amb les promeses basses laterals”.

Pel que fa a la conca del Matarranya, que compta amb l’embassament de Pena i dos basses més a la part baixa, Vidal és sensiblement més optimista. “Pena té més de 9 hectòmetres. Hi ha prou aigua, perquè amb una molt bona gestió tinguem aigua suficient per a salvar esta campanya de reg. La següent, no”. En conclusió, l’ambientòleg és clar: “la situació és preocupant”.

Darreres precipitacions

Com a contrapunt, avui, i durant el cap de setmana, ens està passant un front que està deixant precipitacions al territori. Durant esta matinada i al matí ha plogut amb certa intensitat arreu del territori, cal destacar els 10,8 litres de l’observatori amb què compta la CHE a Mont-roig o els 8,8 de Valljunquera. Una precipitació que és agraïda, però que de cap manera resol la crisi hídrica del territori. Ja que com apuntava Víctor Vidal es necessiten unes precipitacions molt més abundants, “si ara cauen 5 o 10 litres et conformes, perquè no tens res, però és poc més que una almoina”.

MARTA JIMÉNEZ
Mitjans