Logotips d'organismes oficials

Els incendis derivats de la crema de cable de telefonia robat preocupe el Matarranya

En les últimes setmanes, al terme de Ràfels s'han identificat deu fogueres diferents. Des del PAR del Matarranya han registrat un escrit per a traslladar la preocupació a Subdelegació del Govern

Al terme de Ràfels s'han trobat trossos de cable de telefonia per cremar ocults entre els arbres. Foto: NDM

La reiterada desaparició del cable de les línies obsoletes de telefonia que hi ha repartides pel Matarranya ha encès totes les alarmes. No pels robatoris en sí, sinó per la manera que utilitzen els lladres per a eliminar el plàstic i separar-lo del coure, que posteriorment deuen vendre com a ferralla. Segons han denunciat des de l’ajuntament de Ràfels, en les últimes tres setmanes s’han identificat dins del seu terme municipal 10 fogueres diferents, amb el conseqüent perill de prendre foc al bosc. De fet, el passat dilluns 29 de gener es va declarar un primer conat d’incendi a Punta Molinera. La causa de l’incendi, la crema del cablejat de Telefónica per a extraure-li, presumiblement, el coure. Estes pràctiques s’han anat repetint al llarg de les últimes setmanes, i des de Ràfels van concretar que s’han identificat cremes als voltants del Mas de Macari, del Mas d’Estopiñá i del Mas del Canterer. Entre els cables robats, un tram de la línia entre la Sorollera i l’ermita de la Consolació de Mont-roig.

José Ramón Arrufat és l’alcalde de Ràfels, i va reconèixer que “la situació és complicada i estem en una situació de bastant malestar”. Ara farà més de tres setmanes, “un veí ens va avisar a les 10 del matí perquè es veia fum a la Punta Molinera. Vam alertar els forestals, que es van trobar la sorpresa”. L’alcalde de Ràfels va narrar que “es va cremar mitja hectàrea de pinar. Havien cremat quatre muntanyes de cable. L’última d’elles se’ls hi va escapar, i va començar a encendre’s el bosc”. Una situació preocupant perquè “haguérem pogut despertar amb el poble envoltat de flames”. El primer edil de Ràfels va explicar que el primer que fan els lladres “és tallar el cable i trossejar-lo” per a carregar-lo en un cotxe. A continuació, “el porten al monte en un lloc apartat i el cremen per a fondre el plàstic”. Les cremes s’han identificat en zones de terme de difícil accés i amb importants masses de pinar, amb el conseqüent perill per als nostres boscos i els nostres pobles.

Explicacions a Telefónica
Des del PAR de la Comarca han elaborat un escrit que han registrat a Comarca del Matarranya, a través del qual “demanem que es trasllade a la Subdelegació de Govern la redacció d’un informe que especifique tots els efectius que estan actuant” en este operatiu, va explicar Arrufat. De fet, l’alcalde de Ràfels va afegir que “s’està mobilitzant a la Guàrdia Civil, al Seprona i a agents ROCA, camions antiincendis, unitats forestals i voluntaris de Protecció Civil”. Una vegada recavada tota esta informació, “hauríem de traslladar una queixa a Telefónica, perquè és el propietari d’estes línies de telefonia i el principal responsable” de tot el que està passant. Arrufat va recordar que “en el moment que Telefónica retiro el cable, s’acabarà el problema”. Però si no busquem una solució, “ara serà a Ràfels i en uns mesos pot ser a un altre municipi. Aquí, el foc se’ls hi ha escapat al mes de gener, en un punt alt i de molta ombria. Si això arribe a passar al mes de maig, la desgràcia podria ser molt gran”.

Des de l’ajuntament de Ràfels van entendre que això és un treball que hem de resoldre entre tots. De fet, molts racons de la geografia matarranyenca tenen línies de telefonia obsoletes que han quedat abandonades, i que en un futur imminent poden ser el punt d’interès dels lladres, recorrent a unes pràctiques que posen en perill els nostres boscos.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans