Logotips d'organismes oficials

La Fundació Restaurants Sostenibles organitza una trobada amb la finalitat de recuperar una xopera a Mont-roig

La iniciativa 'Recuperem el nostre ríu' ha plantat 50 arbres nous en una zona molt deteriorada de la ribera del riu Escorça

Video Thumbnail
La fundació 'Restaurantes Sostenibles' organitza una trobada per recuperar una xopera a Mont-roig
Des de la Fundació Restaurants Sostenibles es busca el manteniment i custòdia del territori, així com la defensa del paisatge. És per això que este organisme, i sota el lema 'Recuperem el nostre ríu', ha conformat una col·laboració publicoprivada per tal de plantar i recuperar una vella xopera a Mon

Des de la Fundació Restaurants Sostenibles es busca el manteniment i custòdia del territori, així com la defensa del paisatge. És per això que este organisme, i sota el lema ‘Recuperem el nostre ríu’, ha conformat una col·laboració publicoprivada per tal de plantar i recuperar una vella xopera a Mont-roig, concretament, a la zona del marge esquerre de la ribera del riu Escorça, davant de la plana del Mas de Telés. D’esta manera, el dissabte 6 d’abril, veïns i families de la localitat, i de Pena-roja de Tastavins, van acudir a la cita. “És una acció de conservació de l’ecosistema amb la idea de reestructurar el bosc de ribera del riu Escorça amb una plantació de 50 xops“, explica Sergio Gil, president de la fundació i impulsor del projecte.

Esta albereda està situada al marge esquerre del riu Escorça, davant de la plana del Mas de Telés. Una zona molt deteriorada per l’abandó i malmesa per la invasió d’espècies colonitzadores com ara pins i carrasques. De fet, l’empresa Gil Forestal, especialitzada en neteges i replantacions forestals, va fer prèviament una neteja d’estos arbres colonitzadors de la zona, de manera altruista. Susana Lois, agent per a la Prevenció de la Natura, va ser l’encarregada de fer una xerrada informativa a tots els assistents així com de supervisar la plantació. “És sobretot una tasca d’educació ambiental, que la gent s’adone de la importància que té este bosc i que significatiu és conservar-lo”. I és que, tal com explica la forestal, estos boscos de la ribera “estan una mica degradats, han esgotat molt les terres de cultiu fins al límit dels rius” i amb esta actuació “el que estem fent és recuperar una mica la part que era pròpia del riu”. Lois afirma, a més a més, que “estos arbres caldria regar-los, una vegada cada 15 dies o així, perquè ve un any molt sec i caldrà regar-los força sovint perquè agafen bé”.

Esta ha estat una acció que ha comptat amb diverses empreses col·laboradores, les quals van explicar la seua tasca mediambiental. Entre elles Forest Bank, que a través de Vicente Cano va assenyalar el què suposa la compensació de la petjada de carboni. Esta empresa es dedica a plantar arbres “de manera industrial” per compensar esta empremta de carboni. Cano afirma que “ens encanta participar en este tipus d’accions perquè al final són les que deixen un impacte a la població local i a l’Espanya buidada” i afegeix que “fer coses amb xiquets sempre és enriquidor perquè al final són els que veuran estos arbres créixer”. La Fundació va contactar amb les AMPAS del territori per fer una crida a les famílies i als xiquets perquè acudiren a la cita, i aconseguir, així, no només col·laboració sinó que també comprenguessen la importància de cuidar el bosc. Gil afirma que “l’acceptació dels pares ha estat fantàstica”.

La Fundació Restaurants Sostenibles busca “impulsar la sostenibilitat en la restauració“, i opinen que és una cosa que no seria possible “sense agricultor, sense ramader, sense un menjar i sense un mitjà que ho siga” i és per això que “sempre estarem a favor d’interpretar, des del conservacionisme, un medi ambient que aguante l’agricultura i la ramaderia sostenible”, perquè “per a nosaltres és molt important el factor planeta” i tota ajuda és poca per mantenir-lo.

 

I. APARICIO / M. JIMÉNEZ
Mitjans