Logotips d'organismes oficials

El territori registre dos nous incendis en una primavera “molt delicada” per la falta d’aigua

Divendres es va declarar un incendi a Calaceit i el dissabte en vam tindre un altre a Vall-de-roures. A la comarca no plou des de fa vuit mesos

L'incendi de Vall-de-roures es va declarar a la falda de la Caixa. Foto: I. Aparicio

La declaració de dos nous incendis al Matarranya preocupe el territori. I és que la falta de precipitacions, que està tenint unes conseqüències nefastes en les reserves d’aigua i en la salut dels nostres rius, també està ressentint el pinar. De fet, agents forestals reconeixien que “en una primavera normal, els dos últims incendis forestals s’hagueren pogut evitar”. Però no està sent una primavera normal, com tampoc un any meteorològic normal. Durant el mes d’abril no ha caigut ni una gota, i ens hem de remuntar al setembre de l’any passat per a recordar l’últim temporal d’aigua generós, quan la comarca va acumular entre 70 i 100 litros de precipitació. Un 2023 que va ser summament sec. I un any 2024 que, ara per ara, va pel mateix camí. Les reserves d’aigua escassegen, els rius baixen secs, i els bancals de civada i blat estan esgroguits. Estem a l’abril i alguns agricultors ja donen la sega per perduda.

La tarde del divendres es va declarar un incendi al terme municipal de Calaceit. La causa, una crema agrícola que es va descontrolar. Des del Parc d’Alcanyís van detallar que els Bombers de la Diputació van participar en l’extinció d’un incendi que va afectar una hectàrea de monte baix, arbust i oliveres. Van assistir amb un camió i dos bombers, i van activar el voluntariat de Calaceit. A l’extinció de l’incendi també van assistir dos quadrilles d’extinció forestal, APNs i dos vehicles del Govern d’Aragó. I dissabte vam tindre un nou incendi per crema agrícola. En esta ocasió, al terme municipal de Vall-de-roures. En concret, al llindar de la partida de l’Ombria, a la falda de la Caixa, una zona boscosa que en els últims anys ha registrat incendis similars. De fet, el foc es va declarar molt a prop d’un incendi que va patir la mateixa zona fa uns anys. Les flames van trobar molt de fenàs i van avançar molt ràpid.

Per sort, l’incendi es va dirigir a una zona argilosa, i la ràpida resposta del dispositiu d’extinció forestal va evitar que el foc anés a més. Parlem d’una zona boscosa i d’un gran valor paisatgístic i sentimental. A l’Ombria també trobem molts masos habitats. La impressionant fumarada es podia veure des de la capital del Matarranya, així com d’altres racons de la geografia comarcal. Fonts autonòmiques van concretar que a l’incendi es van desplaçar les quadrilles helitransportades d’Alcorisa i de Peñalba, així com les quadrilles terrestres de Vall-de-roures i Valldesgorfa i les seues corresponents autobombes. L’incendi es va declarar a la 1 de la tarde i va cremar un parell d’hectàrees de massa forestal. Durant els últims anys, la capital del Matarranya ha patit incendis forestals molt a prop del poble. L’any passat vam tindre el del Barranc de Segarra. Fa dos anys, el de la Punta de la Foia.

Dos avisos a Setmana Santa
Fa unes setmanes, coincidint amb les festes de Setmana Santa, al Matarranya es van declarar dos conats d’incendi. En esta ocasió, la causa del foc va ser la descàrrega elèctrica que va caure durant la jornada del Divendres Sant, i que es va traduir en dos focs que van eixir el dia 30. El primer es va declarar al terme municipal de Pena-roja, tocant a les Roques del Masmut. El segon, al terme de Fontdespatla.

 

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans