Logotips d'organismes oficials

El PAR presente dos mocions sobre els masos habitats i la seua proliferació

Demanen l'elaboració d'una base de dades de les cases disseminades, així com un pla de prevenció forestal, amb la implicació de la Comarca

Fotografia d'un dels masos desallotjats durant l'incendi que es va declarar fa dos setmanes a Lledó. Foto: NDM

Fa escasses setmanes, un incendi va cremar més de 50 hectàrees entre els termes municipals de Lledó i Horta de Sant Joan. Un foc que, entre altres qüestions, va obligar a desallotjar diferents masos habitats, tant del terme municipal de Lledó com del veí Arenys de Lledó. Precisament, i com a conseqüència d’este últim episodi, el grup del PAR al Matarranya va registrar el passat 14 de maig difersnts mocions, les quals es debatran en la pròxima sessió plenària, prevista per a demà dimarts a la tarde. Una de les mocions verse sobre l’hàbitat dispers de la nostra comarca, que no deixe de proliferar, demanant una base de dades actualitzada de les cases disseminades del territori i elaborar un pla de prevenció forestal de les cases i els masos dispersos. La segona de les mocions fa referència a que els habitatges dispersos d’ús públic, com podrien ser els masos d’ús turístic, tinguen un mínim de dos accessos perquè en el cas d’una emergència, com un incendi forestal, tinguen eixida segura.

Tere Crivillé és portaveu del PAR a Comarca del Matarranya i alcaldessa de Lledó, i va concretar que per a la pròxima sessió plenària “hem presentat tres mocions. La primera parle sobre les basses laterals que estan consensuades al territori”, i des del PAR demanen celeritat perquè siguen una realitat el més prompte possible. Al mateix temps, des de l’agrupació “hem elaborat dos mocions respecte al foc. Quan vius una situació d’estes de molt a prop, aprens una sèrie de lliçons”. La primera lliçó que caldria resoldre va lligada a les cases disseminades. Així ho va manifestar la consellera del PAR, que va explicar que, per sort, “a l’ajuntament tenim localitzat, en polígon i parcel·la i situat sobre mapa”, cada mas, de qui és i el número de contacte del propietari. D’esta manera, i segons va detallar l’alcaldessa de Lledó, va ser possible evacuar la zona afectada per l’incendi. Des del PAR, i a través de la moció, demanen l’elaboració d’un pla de prevenció forestal sobre este hàbitat dispers.

La tercera de les mocions va en paral·lel a la segona, i tal com va apuntar Tere Crivillé, l’incendi invite a moltes reflexions. Entre elles, com evacuar els masos turístics en cas d’una emergència. De fet, a través d’esta moció, el PAR demane “fer les gestions necessàries perquè les cases disseminades tinguen, com a mínim, dos accessos diferenciats com a mecanisme de seguretat davant situacions d’emergència”. A l’hora de parlar sobre l’hàbitat dispers del Matarranya s’obren moltes reflexions i interrogants, sobretot si tenim en consideració que Comarca no té competències urbanístiques, sinó que les llicències d’obres i la responsabilitat recau en els ajuntaments i, en concret, en la figura de l’alcalde i alcaldessa. De cara a la jornada de demà es debatran estes mocions, en una sessió plenària que té marcats un total de 17 punts. El PAR presente mocions, però també se’n debatran algunes de Teruel Existe i PP. Dins de l’ordre del dia també es parlarà sobre l’actualització dels preus d’activitats.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans