Logotips d'organismes oficials

Primera alerta groga per calor al Matarranya

Per avui s'esperen pics de fins a 36 graus de màxima. Es recomana a les persones de risc que prenguen mesures per combatre les altes temperatures

L'Aemet marca en groc per altres temperatures la zona del Baix Aragó i la Vall de l'Ebre. Foto: Agència Estatal de Meteorologia

Avui arribarem al pic d’altes temperatures de l’episodi de calor que estem vivint esta setmana. Per exemple, ahir vam tindre màximes al nostre territori que van superar els 30 graus, concretament a l’observatori que té la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre a Beseit es van registrar 30,9 graus i al que hi ha a l’estació Meteoclimàtic de Massalió van arribar als 32,8 graus. I per avui s’esperen temperatures encara més altes, de fet, l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) ha emès un avís groc per risc d’altes temperatures. Concretament, durant la jornada d’avui a tota la zona del Baix Aragó i la vall de l’Ebre es podrien produir pics de calor de fins a 36 graus. També la pujada de les temperatures s’ha fet notar en les mínimes que esta matinada han superat en moltes zones de la comarca els 18 graus.

Sembla, però, que este episodi d’altes temperatures té els dies comptats, ja que pel cap de setmana s’espera un canvi notable. Pel dissabte a la tarda s’espera l’arribada d’un front que tot apunta que portarà aigua, i anirà acompanyat d’una baixada de fins a 10 graus en els termòmetres, tant de dia com de nit. Així, passarem de més de trenta graus a poc més de vint a partir del diumenge. La situació d’inestabilitat meteorològica s’allargarà fins ben entrada la setmana que ve.

Recomanacions per fer front a la calor
El més imminent ara és superar esta primera onada de calor de l’any. Per això els diferents organismes públics han llençat recomanacions bàsiques per fer-li front. Així, especialment per a la població de risc (majors de 65 anys, embarassades, menors de 5 anys, malalts i persones que treballen a l’aire lliure) se’ls recomana que a les hores de més calor busquen zones fresques o climatitzades, es refresquin, preguen aigua fresca de manera regular i consumeixin aliments lleugers. Cal evitar fer activitats físiques entre els 12h i les 17h., i usar roba lleugera i transpirable, gorra, protecció solar i ulleres de sol. Per mantindre fresca la casa es recomana ventilar a les hores de menys calor i abaixar les persianes durant el dia.

En cas d’observar símptomes com temperatura elevada, mal de cap, vòmits, pell deshidratada, esgotament o pèrdua de consciència cal consultar amb un professional sanitari o trucar a emergències (061 o 112).

Recordeu també cuidar les mascotes i hidratar-les amb freqüència.

MARTA JIMÉNEZ
Mitjans